19 Nisan 2024 Cuma

Fransa'da yüz binlerce işçi grevde

Fransa'da pek çok sektörden yüz binlerce işçi, hükümetin emeklilik yaşını 64'e yükseltme planına itiraz etmek için geniş çaplı bir grev düzenledi. İşçiler, plan geri çekilmezse eylemlerinin devam edeceğini vurguladı.

Fransa'da yüz binlerce işçi, hükümetin emeklilik yaşını 64'e yükseltmesine tepki göstermek için greve çıktı. Ulaşım ve enerji sektörü başta olmak üzere eğitim, sağlık, lojistik, iletişim gibi pek çok alanda greve çıkan işçiler, artması gerekenin emeklilik yaşı değil ücretler ve haklar olduğunu vurguladı.

Başkent Paris başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında işçilerin sokaklara dökülmesi sonrası, ulaşım ve enerji sektörü durma noktasına geldi. İşçi ve emekçiler, sloganlar ve pankartlarla onlarca kentte yürüyüş düzenledi. Paris'te öğrenciler de okullarda düzenledikleri eylemlerle greve destek verdi.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron, hükümete sunduğu yeni emeklilik planının hükümetin iflas etmemesi için gerekli olduğunu savunurken, yapılan araştırmalar halkın ezici bir çoğunluğunun plana karşı olduğunu gösterdi.

Sendikalar da sorunun çözümünün zenginlerden daha fazla vergi almak olduğuna işaret etti ve bu plandan vazgeçilmezse grevlerin ve eylemlerin devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.