19 Mayıs 2024 Pazar

Fransa'da güvenlik yasa tasarısı protesto edildi

Fransa'da son dönemde basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısı başkent Paris'te protesto edildi. Eylemlerde 142 kişi gözaltına alındı.

Fransa'da son dönemde basın özgürlüğünü ihlal edebileceği ve polis şiddetini artırabileceği gerekçesiyle eleştirilen güvenlik yasa tasarısının özellikle 24. maddesi tartışılırken son dönemde polisin gazetecilere ve eylemcilere yönelik şiddetine tepkiler büyüyor.

Paris'teki Chatelet Meydanı'nda toplanan eylemciler, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimi karşıtı sloganlar attı ve pankartlar taşıdı. Protestocular, güvenlik yasa tasarısının geri çekilmesini talep etti.

Republique Meydanı'na yürüyen eylemcilerle polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı. Eylemciler, bir motosikleti ateşe verdi. Polis, meydanda eylemcilere tazyikli suyla saldırdı.

Eylemde polisin saldırısı sonucu bir kişi yüzünden yaralandı.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Twitter hesabından, başkentteki eylemde 142 kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Fransa genelinde güvenlik yasa tasarısına karşı 85 eylem düzenlendi. 

Lyon kentinde güvenlik yasa tasarısına karşı düzenlenen protestoda polis, eylemcilere biber gazıyla saldırdı.

Basın kuruluşları, insan hakları örgütleri ve sendikalardan oluşan "Genel Güvenlik Yasasına Hayır" Kolektifi, protestolarda eylemcelerin hayatları tehlikede olduğu gerekçesiyle Paris'te eylem yapmama çağrısında bulunmuştu. Kolektif, Paris'in dışındaki şehirlerde yeniden eylemlerin düzenlenmesini istemişti. 

Başkentte eylem, farklı kuruluşların çağrısıyla yapıldı. Güvenlik yasa tasarısına karşı geçen haftalarda geniş çaplı eylemler düzenlenmişti.

PROTESTO EDİLEN YASA TASARISI
Ulusal Mecliste kabul edilen ve Senato'ya sunulan tasarı, asker ve polisin görüntülerini yayımlayanlara 1 yıl hapis ve 45 bin avroya kadar para cezası öngörüyor. Eylemlerde "drone" kameralarının yanı sıra asker ve polisin görev sırasında kameralarının insanları izlemek için kullanılabileceği belirtiliyor.

Tepkiler üzerine tasarının 24. maddesinin yeniden yazılmasına karar verilmişti.