25 Nisan 2024 Perşembe

Fransa'da demiryolu işçileri 'grevlere devam' dedi

Fransa'da demiryolu işçileri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un demiryolları reformuna karşı başlattığı grevlere devam kararı aldı.
Fransa'da demiryolu işçileri Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un demiryolları reformunu protesto ediyor. 18. gün grevine işçilerin katılımı 49,8 oldu. Mart ayından başlayan grevlerin en yüksek katılımlı grevi oldu.
 
Pazartesi günü SNCF grevine şoförlerin yaklaşık yüzde 75'i, kontrolörlerin yüzde 74'ü ve şaltörlerin yüzde 37'si katıldı. Sabahın erken saatlerinde birçok işyeri önünde blokaj eylemleri yapıldı ve bazı otobanlardaki gişelerde ücretsiz geçiş yaptırıldı.
 
Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan eyleme CGT, Sud Rail et FO Cheminots ve öğrenciler katıldı. Gare de l'Est'te toplanan kitle République Meydanına yürüdü.
 
Eylemcilerin bir kısmı sendikaların birleşmemesi ve gerçek bir mücadele planı olması gerektiğini ifade ediyor. Bir buçuk aydır yaptıkları grev ve eylemlerden henüz bir sonuç elde edemediklerini belirten bazı eylemciler, sendikaların kazanmaya dönük yeni bir plan oluşturmasını istiyor.
 
Grevci demiryolu işçileri grev süresince ekonomik olarak zor durumda kalmasına karşın kararlı bir şekilde grev ve eylemlere devam ediyor.
 
Pazartesi günü SNCF 147 bin çalışanı arasında grev oylaması yaptı. CGT, UNSA, SUD ve CFDT'nin başlattığı oylamada, Macron'un reformunu kabul edip etmedikleri soruldu.
 
Geçtiğimiz hafta sonunda Nice yapılan oylamada işçilerin yüzde 95'inin reforma karşı oy kullandı. Nice tren istasyonuna bağlı 718 çalışanın yaklaşık üçte ikisi (yüzde 63) Macron reformuna karşı çıktı ve eylemlere devam dedi. İşçilerin bir kısmı ise ''referanduma tek cevap grev ve eylemlerdir'' dedi.
 
İşçiler "Oylama sonucunda SNCF çalışanlarının yüzde 80'inin halen reforma karşı olduğunu beyan ederse Air France gibi güçlü bir sonuç çıkabilir" dedi. Oylama sonucunun grevlerin ivme kazanması noktasında etkili olacağı ve grevciler dışında diğer kesimlerinde destek beyanı niteliğini taşıdığını dile getiriyor.
 
Fransız parlamentosunda kabul edilen SNCF reform yasası 23 Mayıs günü Senatoda görüşülecek.
 
22 Mayıs günü kamuda yapılacak grevin ardından 23-24 Mayıs günleri SNCF çalışanlarının grevleri devam edecek. Grevciler Pazartesi günü kamu çalışanları ile aynı gün greve gidilmesini dile getirirken hızlı sonuç alınması için tüm trenlerin grev günü durdurulması gerektiği belirtiyor.