3 Mayıs 2024 Cuma

Fransa SKB: 8 Mart'ta kadın grevindeyiz

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde kadın grevinde olacağını duyuran Fransa SKB, "Şimdi tüm adaletsizliklere, şiddete ve sömürüye karşı birbirimizin sesi olma zamanı. Şimdi hayatımızı özgürleştiren bir adıma, kadın grevine sarılma zamanı" ifadelerini kullandı.

Fransa Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne ilişkin açıklama yayınlayarak, 8 Mart'ta kadın grevine çıkma çağrısı yaptı.

Avrupa'da kadınların şiddete, sosyal hak gasplarına ve yasaların uygulanmayışına karşı gücünü sokağa çıkarak gösterdiği kaydedilen açıklamada, Fransa'da da yüz binlerce kadının eşitlik ve özgürlük için harekete geçerek sokakta önemli bir gücü oluşturduğu kaydedildi.

"8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü, kadın grevinin gücü ile tüm eşitsizliklere darbe vuracak tarihsel mirasımızdır. Fransa'da kadın grevini; birçok alanda güvencesiz çalışma ve eşit işe, eşit ücret talebinin yanı sıra, şiddet, cinsel saldırılar, ırkçı saldırılar, faşist göçmen yasası, Ukrayna ve Filistin örneğinde olduğu gibi sömürgeci savaşların kadına yansıyan sonuçlarına karşı gerçekleştireceğiz" denilen açıklamada, toplumun ihtiyaç duyduğu pek çok gereksinimin kadın emeği üzerinde yükseldiği vurgulandı.

Siyonist İsrail devletinin soykırım saldırılarıyla Filistin halkına ölümden başka seçenek tanımadığı belirtilen açıklamada, "Bu saldırı ve işgal hedefi, Fransa devleti tarafından emperyalist çıkarları gereği destekleniyor. Filistinli kadınların dünya kadınlarına 'katliamları durdurun' çağrısına ses olmak için kadın grevinde olacağız" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Fransa'da ırkçı, faşist göçmen yasası ile göçmenlerin yaşam koşulları ve oturum hakları zorlaştırılıyor. Öyle ki, göçmenlerin birer 'tehdit' konusu haline getirilerek oturum haklarının iptali ve sınır dışı edilmeyi kolaylaştıran, daha önce tanınmış sosyal hakların gasbını da içeren bu yasadan göçmen kadınların daha fazla etkileneceği açıktır. Savaş bölgelerine yeniden gönderilmek, yoksulluk ve zulüm ile bir kez daha yüz yüze kalmak tehlikesi ve daha sayısız nedenle göçmen kadınların yaşamları alt üst edilemez. 8 Mart'ta biz kadınlar gücünü birleştirerek bu faşist ve ırkçı yasaya karşı kadın grevini kuşanacağız. Şimdi tüm adaletsizliklere, şiddete ve sömürüye karşı birbirimizin sesi olma zamanı. Şimdi hayatımızı özgürleştiren bir adıma, kadın grevine sarılma zamanı."