28 Mart 2024 Perşembe

Firdevs Babat davasında ilk duruşma görüldü

Şırnak'ta 2022'de Firdevs Babat'ı katleden Ahmet Babat'ın yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Fail Babat, can güvenliği olmadığı iddiasıyla davanın başka bir kente kaçırılmasını talep etti.

Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde 18 Ağustos 2022'de kaybolduktan bir gün sonra cenazesi Hezil Çayında bulunan Firdevs Babat'ı katleden Ahmet Babat hakkında "çocuğu kasten öldürmek" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Şırnak 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Nuran İmir, Firdevs Babat'ın ailesi ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü temsilcisi takip etti.

Tutuklu yargılanan fail Ahmet Babat'ın avukatı duruşmaya "can güvenliği olmadığı" iddiasıyla katılmazken, fail Babat SEGBİS ile hapishaneden katıldı. Babat, can güvenliği olmadığını iddia ederek, davanın başka bir kente taşınmasını talep etti.

Savcılık mütaalasında davanın başka bir kente taşınması talebinin kabul edilmesini ve fail Babat'ın tutukluluk halinin devamını talep etti.

Firdevs Babat'ın babası Tamer Babat, davanın başka kente taşınması talebine tepki göstererek, "Bunu Ahmet Babat tek başına yapmadı. Bu dava burada görülmeye devam edilsin. Ailelerin canları tehlikede değil, dava başka yere taşınsa hiçbir duruşmaya katılamayacağız" dedi. Firdevs Babat'ın annesi ve ablası da davanın başka bir kente taşınmasına itiraz etti.

Avukat Hediye Gökçe Baykal da talebin kabul edilmemesini istedi. Şırnak, Diyarbakır, Antep Barosu, ÖHD, Rosa Kadın Derneği avukatları, failin talebine itiraz ederek davaya müdahillik talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, davanın başka bir kente taşınması talebinin Adalet Bakanlığınca görüşülüp nihai karara bağlanmasına, Ramazan Babat'ın tanık olarak dinlenmesine ve sonraki duruşmada hazır edilmesine, sanığın tutukluluk halinin devamına ve baroların davaya katılım taleplerinin bir sonraki celsede karara bağlanmasına karar vererek duruşmayı 11 Mayıs'a erteledi.

Karara tepki gösteren Firdevs Babat'ın babası Tamer Babat, "Davanın nakli Ahmet için ödüldür. Ahmet'e korucu kadrosu da verin bu iş bitsin" dedi.

'SANIK KENDİSİNE MAĞDURİYET DEVŞİRMEYE ÇALIŞIYOR'
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapıldı. Dava avukatlarından Hediye Gökçe Baykal, davanın daha ilk celseden sekteye uğratıldığını kaydetti. "Gerçek dışı beyanlarda bulunan fail, can güvenliğinin olmadığını söyledi ve mahkemede itibar ederek, dosyayı yer değişikliği için Adalet Bakanlığı'na gönderdi. Duruşmada da söylediğimiz gibi sanığın ailesine karşı bugüne kadar tek bir olay dahi gerçekleşmemiştir. Sanık kendisine bir mağduriyet devşirmeye çalışıyor" diyen Baykal, asıl mağdurun müvekkili ve ailesi olduğunu kaydetti. Dosya nereye giderse gitsin peşini bırakmayacaklarının altını çizen Baykal, "Firdevs için adalet aramaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Baba Tamer Babat, hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Babat, "Olay yerinde keşif yapılması istiyorum. Dediler ki Firdevs Babat orada bekledi silah getirilene kadar. Kesinlikle bu doğru değildir. Firdevs Babat'ın başında biri beklemiş bir diğeri de gitmiş silahı getirmiş. Devletten tek istediğim olay yerinde keşif yapılması ve 3'üncü DNA'nın kime ait olduğunu açığa çıkarmasıdır" ifadelerini kullandı.