18 Nisan 2024 Perşembe

Filistin'de öğle namazından sonra kitlesel eylemler bekleniyor

Dün Gazze'de yaşanan protesto eylemleri sırasında yaşamını yitiren 60 Filistinlinin cenaze törenleri öğle namazından sonra yapılacak. Nakba eylemlerinin son gününde ülkede genel grev ilan edilirken gerilim sürüyor. İsrail, ABD Başkanı Donald Trump'ın desteğiyle Filistinlilerin "Büyük Felekati" Nakba'da katliam yaptı. ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasıyla alevlenen protestolarda şu ana kadar 60 kişi yaşamını yitirdi. Ölenler arasında sekiz aylık Laila el-Ghandour da yer alıyor.

Onlarca cenaze öğle namazından sonra kaldırılmayı beklerken ülke genelinde genel grev ilan edildi. Eğitim kurumlarını da kapsayan grevle birlikte Filistinliler kitlesel eylemlere hazırlanıyor.

Öte yandan hastaneler yaralılarla dolup taşarken Sınır Tanımayan Doktorlar, İsrail saldırılarının kabul edilemez ve insanlık dışı olduğu vurgusu yaptı. Örgüt, sınıra yaklaşan herkese ateş açan İsrail ordusuna Filistinlilere karşı orantısız şiddet kullanımını durdurma çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de Gazze'deki protesto gösterilerinde öldürülen ve yaralanan Filistinlilerin sayısının endişe verici olduğunu belirtti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise gazetecilere verdiği demeçte, ölümlerden endişe duyduklarını dile getirdi. Türkiye cephesinde Başbakan Binali Yıldırım'ın partisinin grup toplantısındaki konuşması öne çıktı. Yıldırım, "Orantısız güç kullanarak terör uygulayan İsrail'in linç ve şiddet politikasını lanetle kınıyoruz" ifadelerini kullanırken İslam İşbirliği Teşkilatı'nı acil toplanmaya çağırdıklarını belirtti. Ancak İsrail'e karşı herhangi bir yaptırımdan bahsetmedi.