19 Mayıs 2024 Pazar

Filistin halkıyla dayanışma eylemleri 

İşgal ordusunun bir buçuk milyon Filistinlinin sınırla siyonist İsrail arasında sıkıştığı Refah'ta katletmeye çalışmasına karşı Filistin halkıyla dayanışma eyleri yapıldı. Üniversite öğrencileri kampüslerde oturma eylemleri ve kamp kurarak savaşın durması çağrısı yaparken Tel Aviv'de sokağa çıkan ve ateşkesin sağlanmasını isteyen İsraillilere işgalci İsrail polisi saldırdı. İstanbul'da ise Filistin İçin Bin Genç, Başkonsolosluk önünde İsrail geri adım atana dek eylemde olacaklarını yineledi. 

Siyonist İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Filistinlilere yönelik soykırım saldırıları sürüyor. Yaklaşık 30 bin Filistinliyi katleden İsrail, Hamas'ın kabul ettiği ateşkesi reddederek dün gece bir buçuk milyon Filistinlinin bulunduğu Refah'a saldırı başlattı. Sınırla siyonist İsrail arasında sıkışan Filistinlilere yönelik saldırıyı, "Hamas'ın bulunduğu alanlara yapılıyor" diyerek meşrulaştırmaya çalışan siyonist  İşgal ordusuna karşı Filistin halkıyla dayanışmak için başta İsrail olmak üzere İsviçre'den Belçika'ya, Hollanda'dan İspanya'ya Türkiye'ye eylemler yapıldı. 

ÖĞRENCİLER KAMP KURDU
İsviçre Lozan Üniversitesi, Belçika Gent Üniversitesi, Amsterdam Üniversitesi, İspanyol Ibeta Üniversitesi öğrencileri kampüslerde kamp kurarak, savaşın sona ermesini istedi. 

TEL AVİV'DE POLİS SALDIRDI
İsrail'in Tel Aviv kentinde sokağa dökülen çok sayıda kişi Hamas'ın ateşkes teklifinin kabul edilmemesine tepki gösterdi. Polisin saldırdığı eylemde çok sayıda İsrailli gözaltına alındı.

Hamas'ın kabul ettiği ateşkes için İsrail hükümetine çağrı yaparak, "Ya kabul edin ya da sokakları yakarız" sloganı yükselten halk, İsrail genelinde en az 16 farklı yerde eş zamanlı eylem yaptı. Trafiği kapatan halk, Netanyahu'nun evine doğru yürüyüş düzenlerken İsrail'de tüm vatandaşların sokaklara çıkması ve tüm ana yolların kapatılması çağrısı yaptı.

İSTANBUL'DA BAŞKONSOLOSLUK ÖNÜNDE EYLEM
İstanbul'da ise Filistin İçin Bin Genç'in çağrısıyla İsrail Başkonsolosluğu önünde bir araya gelen çok sayıda kişi Filistinli direniş örgütlerini selamladı. Refah halkının sıkıştırıldıkları topraklarda katledilmek istendiğinin kaydedildiği açıklamada, "Tüm bunların üstüne işgalci rejim yardımın depolarını ve konvoylarını bombalıyor ve bir halk katlediliyor. Filistin halkı canla başla bu soykırıma karşı direnirken bizim topraklarımızdan işgal rejimine tonlarca petrol taşınıyor. Erdoğan geçtiğimiz günlerde yedi aydır inkar ettiği ticaretin hacmini 9 buçuk milyar dolar olarak açıkladı. Bu ticaretin kesildiğinin söylenmesine rağmen Türkiye limanlarından çıkan gemilerin sanki Mısır'a gidiyormuş gibi gösterilip Aşdod limanına gittiğini biliyoruz. Gemlik'ten çıkan gemilerin önce İspanya'da bir limana sonrasında ise İsrail'e gittiğini biliyoruz. Son yirmi yılda sizin teşviklerinizle palazlanan Zorlu Holding'in üç elektrik santrali ile İsrail'in elektrik ihtiyacının yüzde 7'inin hala karşılandığını biliyoruz. Soruyoruz Refah'taki bir buçuk milyon insanın katledilmesine engel  olmamak bir ihanet değil mi? Bunca aydır türlü bahanelerle gizlemeye çalıştığınız, hala halka yalan söyleyerek saklayabileceğinizi düşündüğünüz ticareti kesmemek ihanet değil mi? Kürecik ve radar üsleriyle İsrail'i korumak, İsrail'in gözü olmak ihanet değil mi" denildi. 

"Yaşasın küresel intifada" sloganının atıldığı eylemde siyonist İsrail geri adım atana dek konsolosluk önünde eylemlerin süreceği vurgulandı.