19 Mayıs 2024 Pazar

Filistin eylemlerinde İsrail ve ABD ile birlikte AKP'ye de protesto

Siyonist İsrail'in dün Gazze'de gerçekleştirdiği katliam, Türkiye'nin bir çok yerinde yapılan eylemler ile protesto edildi. Filistin direnişinin yanında olduklarını belirten ezilenler, AKP'nin İsrail ile tüm ilişkileri kesmesini istedi.
Siyonist İsrail'in dün Gazze'de gerçekleştirdiği katliam, Türkiye'nin bir çok yerinde yapılan eylemler ile protesto edildi. 
 
İZMİR
 
İzmir'de emek ve demokrasi güçleri, Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi'nin önünde bir araya geldi.  "Emperyalizm yenilecek direnen halklar kazanacak" yazılı pankart açan kitle, Filistin halkının direnişini selamladı.
 
Açıklamayı okuyan Ulaş Yasa, dünkü katliamdan İsrail kadar ABD'nin de sorumlu olduğunu belirtti. Yasa şöyle konuştu: "ABD, provokasyona yol açan bu kararından derhal vazgeçmelidir. Filistin halkının meşru talepleri kabul edilmelidir. Nerenin başkent olacağına ABD ya da İsrail politikacıları değil, orada yaşayan halklar karar vermelidir. Şiddet ve insanlık dışı uygulamalar derhal sonlandırılmalı, İsrail işgal ettiği topraklardan çekilmeli ve Filistinli mültecilerin kendi topraklarına geri dönüş hakkına saygı göstermelidir."
 
SAMSUN
 
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin çağrısıyla Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda direnen Filistin halkıyla dayanışma eylemi yapıldı. 
 
"Filistin halkı yalnız değildir. Emperyalistler Ortadoğu'dan defolun" pankartının açıldığı eylemde "Kudüs direnen Filistinlilerindir", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "Katil ABD, işbirlikçi AKP" sloganları 
 
Basın açıklamasını okuyan KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Niyazi Bulut, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesinin bir provakasyon olduğunu söyledi. 
 
Bulut "Tüm dünyada çatışma zemini yaratacak politikalara hız kazandıran, ABD Filistin'de dün 58 Filistinlinin yaşamını yirirmesine, binlercesinin yaralanmasına yol açacak gelişmelerin de fitilini ateşlemiş oldu" dedi.
 
ABD'nin bu kararından derhal vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Bulut, "Barışçıl gösterileri silah zoruyla bastırarak katliama yol açan İsrail devletini kınıyor, Filistin halkının meşru taleplerini destekliyoruz" dedi.
 
Eyleme ESP, SGDF, SYKP, EMEP, HDP, Halkevleri üyeleri de katıldı.
 
KOCAELİ
 
Kocaeli'de demokrasi güçleri, İnsan Hakları Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Suca Omurca, AKP iktidarının İsrail ile olan politikalarını eleştirdi ve ekledi: "AKP'nin, bölgede ABD tarafından kendisine çizilen rolleri başarıyla oynadığı açık, timsah gözyaşları dökerek Kudüs konusunda inandırıcılığı olmayan bir tutum sergilemeye devam ediyor. AKP rejimi, bütün ikiyüzlülüğü ile Filistin meselesinde sahte nutuklar atmaktadır. İsrail ve Türkiye arasında yapılan siyasi, ekonomik, ticari ve askeri antlaşmalar iptal edilmeden, büyükelçiliğimiz geri çekilmeden ahkam kesilmektedir. Türkiye devrimcileri bulundukları her yerde AKP’nin ikiyüzlülüğünü ifşa etmeli ve Filistin halkı ile dayanışmayı büyütmelidir."
 
MALATYA
 
Emeksiz Üst Kavşağı’nda gerçekleştirilen açıklamaya HDP, ESP, EMEP, KESK Şubeler Platformu, Alevi Eşit Yurttaşlık Derneği'nin de içinde olduğu parti ve dernekler katıldı. Ortak açıklamayı okuyan Emek Partisi Malatya İl Başkanı Kemal Gültekin, Filistin halkına yönelik saldırıların derhal durdurulmasını istedi. Filistin halkının yanında olduklarını belirten Gültekin, herkesi Filistin halkı ile dayanışmaya çağırdı.
 
ANTEP
 
Filistin dostları, Antep'te de Yeşilsu Parkı'nda bir araya geldi. HDP İl Eş Başkanı Müslim Kılıç, AKP iktidarının, ABD'nin Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararı karşısında aldığı tutumu eleştirdi, "Erdoğan-AKP hükümeti karar için 'yok hükmündedir' demekle birlikte somut bir tek adım atmayarak adeta katliamın seyircisi oldu. Oysa gün süslü laflarla zevahiri kurtaracak gün değildir. Bugün başta BM olmak üzere uluslararası kamuoyunu ve tüm sorumlu hükümetleri acilen göreve çağırıyoruz" dedi.
 
MERSİN
 
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Özgür Çocuk Parkı'nda katliamı protesto etti. Eylem, İsrail'in katlettiği Filistinliler anısına saygı duruşu ile başladı.
 
Açıklama yapan KESK Mersin Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Canan Solak, "ABD provokasyonunu ve barışçıl gösterileri silah zoru ile bastırarak katliama yol açan İsrail devletini kınıyor, Filistin halkını meşru taleplerini destekliyor ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz" dedi. Filistin halkına yönelik saldırıların durdurulmasını isteyen Solak, "Filistin ve İsrail halklarını bir arada barış içinde yaşamları için gerekli siyasal adımlar atılmalıdır" diye konuştu.
 
Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.