6 Mayıs 2024 Pazartesi

'Figen Yüksekdağ mücadelesiyle hepimize ilham oldu'

Kobanê davasında Figen Yüksekdağ'ın savunması öncesi hapishane önünde açıklama yapan DEM Parti Kadın Meclisi, Yüksekdağ'ın mücadelesiyle tüm kadınlara ilham olduğunun altını çizerek, bu mücadeleyi büyüteceklerini vurguladı.

Kobanê davasında, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın esasa ilişkin savunması öncesi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi, duruşmanın görüleceği Sincan Hapishanesi önünde yan yana geldi. Açıklamaya, DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren ve çok sayıda kadın katıldı.

Eylemde, "Figen Yüksekdağ yalnız değildir", "Figen Yüksekdağ irademizdir", "Kobanê kumpas davası sökmedi sökmeyecek" dövizleri taşındı.

'FİGEN YÜKSEKDAĞ ERKEK EGEMENLİĞİNİ YARGILAYACAK'
DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, bugün birçok yerden kadınların Figen Yüksekdağ'la dayanışmak için burada yan yana geldiklerini belirterek, "Figen Yüksekdağ erkek egemen bu yargıyı tekrardan yargılayacaktır. Bu konuda hiçbir şüphemiz yoktur" dedi. Bugünün aynı zamanda Maraş Katliamının, 19 Aralık Hapishaneler Katliamının ve özyönetim direnişlerinde Taybet İnan'ın katledilmesinin yıl dönümü olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, egemenlerin bu katliamlarla halklara ve insanlığa dönük büyük suçlar işlediğini belirtti.

'YARGILANMASI GEREKENLER YARGILANMIYOR'
Kobanê kumpas davasında da İŞİD'in Kobanê'ye dönük saldırılarına, insanlık suçlarına karşı duran başta kadınlar olmak üzere halkların yargılanmaya çalışıldığını ifade eden Türkoğlu, "Burada yargılanan arkadaşlarımız insanlık suçlarını teşhir ederek, insanlığa karşı işlenen suçlara karşı mücadele ettikleri için yargılanıyorlar. Yargılanması gerekenler yargılanmıyor" dedi. Bu katliamlara karşı mücadele edilmediği sürece bu katliamların tekrarlanacağını vurgulayan Türkoğlu, Figen Yüksekdağ'la dayanışmanın da bu mücadeleyi diri tutmak anlamına geldiğini söyledi.

'FİGEN YÜKSEKDAĞ HEPİMİZE İLHAM OLDU'
Kobanê kumpas davasını açan mahkeme heyetinin başkanın bir suç örgütü lideri olduğuna işaret eden Türkoğlu, yoldaşlarının erkek yargı sürecini yargılarken her seferinde bu durumu teşhir ettiğinin altını çizdi. "Bu dosyayı kabul edenler insanlığa karşı suç işlemiştir. Kobanê'yi savunanlar insanlığa karşı suç işlemiyor" diyen Türkoğlu, Kobanê'yi savunmanın insanlık değerlerini, halkların eşitlik ve özgürlüğünü savunmak anlamına geldiğini söyledi.

Figen Yüksekdağ'ın mücadelesinin kadınların, ezilenlerin, adaletin, Kürt halkının özgürlük mücadelesi olduğunu belirten Türkoğlu, bu davanın bu mücadeleye bir saldırı olduğunun altını çizdi. Figen Yüksekdağ'ın mücadelesiyle tüm kadınlara ilham olduğunu belirten Türkoğlu, Yüksekdağ'la dayanışmayı ve erkek egemen devlete karşı mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Bugün aynı zamanda Figen Yüksekdağ'ın doğum günü olduğuna işaret eden Türkoğlu, kadınlar için en büyük hediyenin özgürlük olduğunu vurguladı.

Açıklama, "Figen Yüksekdağ onurumuzdur", "Jin, Jiyan, azadi", "Yaşasın kadın dayanışması", "Biji berxwadana zindana" sloganlarıyla sona erdi.

Ardından duruşmaya geçildi.