21 Mayıs 2024 Salı

Feyzioğlu'nun kaygısı başka: Mezhepçi, etnikçi, marjinal barolar türeyecek

'Çoklu baro' sistemine karşı olduğunu açıklayan Feyzioğlu, "Mezhepçi, etnikçi, marjinal barolar türeyecek" diye konuştu.

Meclis'e sunulan 'çoklu baro' düzenlemesine yönelik tepki gösteren avukatları 'bölücü' olmakla suçlayan TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, düzenlemeye kendisini de karşı olduğunu açıkladı. Avukatlar ve Barolar, düzenlemeyle iktidarın savunmaya müdahale edeceği eleştisini yaparken Feyzioğlu'nun kaygısı ise başka. Feyzioğlu "Çoklu sistem mezhepçi, etnikçi, marjinal baroların türemesine yol açacak bir sistemdir" şeklinde konuştu.

HaberTürk'ten Sevilay Yılman, bugünkü yazısında Meclis'e sunulan 'çoklu baro' düzenlemesiyle ilgili TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'yla yaptığı görüşmesine yer verdi.

Yılman'ın sorularını yanıtlayan Feyzioğlu, "Kamuoyunda bazıları şahsımla ilgili bilinçlice tezvirat üretiyor; 'TBB Başkanı Feyzioğlu, TBB yönetimi çoklu baroyu destekliyor ya da karşı çıkmıyor' gibi… Ve maalesef ne yaparsak yapalım bizimle ilgili bu tezviratı yapanların önüne geçemiyoruz… Oysa 2 yıl öncesinde konuşulmaya başlanan bu tasarıya o günden beri sebeplerimizi de ortaya koyarak ne kadar karşı olduğumuzu her platformda dile getirdik…" şeklinde konuştu.

Saray'a verdiği destekle baroları siyasallaştırdığı eleştirisinin muhatabı olan Feyzioğlu, düzenlemeyle kutuplaşmanın daha da artacağını ileri sürdü.

Baroların kamusal yapısını bozacağı eleştirisinde bulunulan düzenlemeyle ilgi Fezyioğlu'nun karşı olmasındaki nedenlerin ise bambaşka konular olduğu ortaya çıktı. Feyzioğlu, düzenlemeyle birlikte "mezhepçi, etnikçi, marjinal baroların" oluşacağından 'endişeli'.

Feyzioğlu şunları söyledi:

"Karşıyım ve yanlış buluyorum… Çünkü endişeliyim… Çoklu sistem mezhepçi, etnikçi, marjinal baroların türemesine yol açacak bir sistemdir. Ve dünyanın da hiçbir yerinde böyle bir sistem yoktur. Sadece İngiltere’de çoklu baroya benzer bir düzen vardır ama o sistem İngilizlerin 1000 yıllık geleneğinin bir sonucudur. Türkiye’ye uyarlaması mümkün değildir çünkü mesela Londra’daki bir avukatın bir baroya kabulünde hangi etnik kökenden, mezhepten, siyasetten, şehirden geldiğine bakılmaz! Sadece ve sadece ne kadar liyakat sahibi olduğuna bakılır! Türkiye’de olacak şey ise daha şimdiden belli. Zaten siyasileştiğinden şikayet edilen barolar çoklu baro ile birlikte iyice siyasileşecek ve zaten kutuplaşmış olan savunma iyice kutuplaşacak… Başından beri söylediğimi bir daha söylüyorum… Çoklu baro adalet sisteminin ayrılmaz bir parçası olan savunma mesleğinin temsilcilerinin daha çok bölünmesine, ayrışmasına neden olacak ve savunma ağır darbe alacak bu sistem nedeniyle!"