2 Mayıs 2024 Perşembe

Ferit Şenyaşar: AKP'li vekili Erdoğan koruyor

Ailesinden üç kişinin AKP'liler tarafından katledilmesi ve katillerin yargılanmaması üzerine annesi ile birlikte 6 aydır adalet talebiyle Urfa Adliyesi önünde nöbet tutan Ferit Şenyaşar, Ankara'ya taşıyacakları adalet mücadelesini ETHA'ya anlattı. Şenyaşar, katillerin yargılanmasını Erdoğan'ın engellediğini söyledi, adalet mücadelesi yürüten ailelere ortak mücadele çağrısı yaptı.

AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve akrabaları, 2018 yılının 14 Haziran'ında Urfa'nın Suruç ilçesinde seçim çalışması yürütürken Şenyaşar ailesinin işyerine girdi. HDP'li Şenyaşar ailesi kendilerine oy vermeyeceklerini söyleyince AKP'li vekilin korumaları ve akrabalarının saldırısına uğradı. Saldırı Suruç Devlet Hastanesinde de sürdü. Şenyaşar ailesinden 64 yaşındaki baba Esvet Şenyaşar ile oğulları 38 yaşındaki Adil ve 33 yaşındaki Celal Şenyaşar katledildi.

Şenyaşar ailesinin işyerine yönelik saldırıda AKP'li Yıldız'ın abisi de öldü. Katliamın ardından AKP'li katillere dokunulmazken, saldırıda yaralanan ve bir süre tedavi gören Fadıl Şenyaşar, hastaneden taburcu olunca tutuklandı. AKP'li katilleri aklamak için dava iki ayrı dosyaya ayrıldı. İşyerindeki saldırı ile ilgili dava hızla açıldı. Kamera görüntüleri ve bilirkişi raporlarında ilk silahlı saldırının AKP'lilerden geldiği görülmesine rağmen, deliller görmezden gelindi, AKP'liler aklandı. AKP'lilerin saldırısında babası ve iki kardeşi katledilen Fadıl Şenyaşar'a 37 yıl 9 ay hapis cezası verildi.

'KARDEŞİME HAYALİ SUÇLA CEZA VERİLDİ'
Karara ilişkin ETHA'ya değerlendirmede bulunan Ferit Şenyaşar, meşru müdafaa kapsamına alınmayan olay doğrultusunda kardeşine hayali suçlarla ceza verildiğini anlattı: "İşyerimize 50'ye yakın kişi saldırıyor. Kamera görüntülerini paylaşmıştık. Sadece milletvekilinin bir abisine 'ağır tahrik altında adam öldürmeden' 18 yıl ceza verildi. Birkaç kişiye de yatarı olmayan 2-3 ceza verildi."

'YAKALAMA KARARI BULUNAN VEKİLİN YEĞENİNE POLİS DOKUNMUYOR'
İki kardeşine ateş açan AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın yeğeni İbrahim Yıldız hakkında yakalama kararı olduğunu hatırlatan Ferit Şenyaşar, "Üç yıldır bu kişi Urfa'da Suruç'ta geziyor. Emniyete gidip söylüyoruz neden yakalamıyorsunuz diye, emniyet vekilden korktuğu için yakalamıyor. Bu kişiye sahte kimlik çıkarılmış ve evlendirilmiş arandığı dönemde" sözleriyle katillerin nasıl korunduğu anlattı.

DOKTOR HASTANE KATLİAMINI ANLATTI
Babası ve bir kardeşinin hastanede annesinin gözü önünde katledildiğini, babasının boğazının kesildiğini anlatan Ferit Şenyaşar, katliama tanıklık eden sağlık emekçileriyle görüşen bir doktorun anlatımlarını da ETHA ile paylaştı.

Aldığı tehditler nedeniyle adının açıklanmasını istemeyen doktor yaşananları şu şekilde aktardı: 
"Arkadaşlar az önce hastaneden ayrıldık üç acil hekimi, bir tekniker ve sağlıkçı arkadaş ile görüştük, hastane içinde infaz gerçekleşmiş, bir hasta kafa travması ile gelmiş, hastaya oksijen tüpü ile kafaya vururak linç yapılmış. Doktor bir hastaya CPR uygularken yan tarafta diğer hastaya iki şarjör boşaltmışlar, diğer yaralı defalarca bıçaklanıyor, bıçaklayanlar çıkıyorlar, sağlıkçılar müdahale yapıyorlar ve bu durum defalarca oluyor. Başka bir yaralının boğazı kesilmiş, sağlıkçılar tehdit edilmişler. Can güvenliği yok, kolluk kuvvetleri tarafından olan bitene göz yumuluyor. Vekilin yakınları önce hastane kameralarını tahrip etmişler. Olay organize."

'ANNEMLE BİRLİKTE ANKARA'YA GİDECEĞİZ'
Ferit Şenyaşar annesi Emine Şenyaşar ile birlikte 6 aydır Urfa Adliyesi önünde adalet mücadelesi veriyor. Aile mücadeleyi Eylül ayı ortasında Ankara'ya taşıyacak. Birçok hastalığı olmasına rağmen her gün sabahtan akşama kadar Urfa Adliyesi önünde nöbet eylemine katılan annesi Emine Şenyaşar'ın sağlığıyla ilgili endişeli olduğunu söyleyen Ferit Şenyaşar, "Ama anne bu zulüm altında evde oturursa o sıkıntıdan, dertten sağlık sorunu ağırlaşır. O nedenle Ankara'ya annemle gideceğim" dedi.

Ankara'ya gitme kararını nasıl aldıklarını anlatan Ferit Şenyaşar, sürece dair şunları söyledi:
"Devletin hastanesinde kameraların, doktorların, sağlık çalışanlarının, kolluk kuvvetlerinin gözü önünde bir katliam yapılıyor. Hastane katliamının içinde iktidar partisinin milletvekili bulunduğu için bütün savcılar, başsavcılar etkisiz kılınmış, görevlerini yapamıyorlar.

"Savcı ile davayla ilgili defalarca görüşmek istedik. Görüşmemiz keyfi şekilde kabul edilmiyor. Bizimle görüşmemelerini anlıyorum. Çünkü başsavcı ile dosya savcısıyla görüştüğümüzde en basit soracağımız soru; bir katliam var 3 yıl 3 aydır dava niye açılmıyor."

10 bölge başkanının adalet mücadelesini sürdürdükleri Urfa Adliyesindeki nöbet alanına gelerek destek verdiklerini hatırlatan Ferit Şenyaşar, başsavcının baro başkanlarıyla görüşmediğini söyledi.

SAVCI 23 KİŞİYİ TESPİT ETTİ: BİRİLERİNİN KELLESİ GİDECEK
AKP'li katilleri yargılamamak için sık sık dosya savcısının değiştirildiğini belirten Ferit Şenyaşar, bu süreç içerisinde 8. savcının şu an görevde olduğunu kaydetti. 7. savcı ile 2-3 kez görüştükleri bilgisini veren Ferit Şenyaşar, savcının hastanedeki katliamda sorumluluğu bulunan 23 kişiyi tespit ettikleri bilgisini verdi, savcının dava açmaya cesaret edemediğini şu şekilde anlattı:

"En son görüştüğümüzde, savcı bize şunu söyledi; 'Hastanede katliamı yapan 23 kişiyi tespit ettik, birilerinin kellesi gidecek. Siz başsavcıyla görüşün, sonra ben de görüşürüm, başsavcı bana destek olursa davayı açacağım' dedi. Başsavcıyla görüşmek istedik, bizimle görüşmeyi kabul etmedi. Tekrar dosya savcısıyla görüşmeye gittik. Biz yanındayken başsavcı aradı, odasına çağırdı. Bu görüşmeden sonra davayı takip eden dosya savcısı da bizimle görüşmeyi reddetti. Sonra da başka bir yere atandı. Şimdi yeni bir dosya savcısı var. İki kere görüşme talebinde bulunduk, reddedildi. Adliye çalışanları bile bize adalet yok, sadece bizim davamız için değil, genel olarak adalet, hukuk işlemiyor burada. Bazı üstünlerin, yetkililerin talimatlarıyla işliyor."

'ÜST DÜZEY YETKİLİLER DAVANIN AÇILMASINI ENGELLİYOR'
Savcıların korumalarının kendilerine dosyanın açılmasını üst düzey yetkililerin engellediği bilgisi verdiğini kaydeden Ferit Şenyaşar, davanın açılmasını engelleyen üst düzey yetkililer Ankara'da olduğu için Eylül ayının ortasında adalet mücadelesini Ankara'ya taşıyacaklarını söyledi.

Ankara'da Adalet Bakanlığı, TBMM, Meclis Başkanı ve siyasi parti temsilcileriyle görüşeceklerini kaydeden Ferit Şenyaşar, birçok siyasi partinin dava dosyalarını takip ettiklerini ve destek verdiklerini anlattı.

Ferit Şenyaşar, "Davaya müdahil olan, açılmasını engelleyen, savcılara talimat veren kimse dava üzerindeki etkisinin kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

ANAYASA MAHKEMESİ ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI
Hastanedeki katliama ilişkin soruşturmada gizlilik kararının itirazlarına rağmen devam ettiğini söyleyen Ferit Şenyaşar, kararı Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını, Ankara'ya gittiklerinde davanın açılmamasına ilişkin itirazlarını da Anayasa Mahkemesine yapacaklarını söyledi. Ferit Şenyaşar, Anayasa Mahkemesi önünde ve adalet mücadelelerini gündeme getirmek için Meclis'te de basın açıklaması yapacaklarını belirtti.

'KATLİAMI GERÇEKLEŞTİREN VEKİL CUMHURBAŞKANININ KORUMASI ALTINDA'
Katliamı yapan AKP'li vekil İbrahim Halil Yıldız'ın Cumhurbaşkanının koruması altında olduğunu vurgulayan Ferit Şenyaşar, Ankara'daki adalet mücadelelerine adalet mücadelesi yürüten başka ailelerin de destek vereceğinin bilgisini verdi.

'ADALETSİZLİK HER YERDE, MÜCADELELERİMİZİ BİRLEŞTİRECEĞİZ'
Adaletsizliğin sadece kendi davalarında değil Türkiye'nin dört bir yanında yaşandığına işaret eden Ferit Şenyaşar, "Bizim durumumuzda olan, adalet arayan aileler, insanlarla bir araya gelip sesimizin daha gür çıkmasını sağlayacağız. Üstünlerin hukukuna son vereceğiz" diye konuştu.

Adalet mücadelesi yürüten ailelerin bir kısmıyla görüştüklerini söyleyen Ferit Şenyaşar, "Umut'a ses ol" kampanyasını yürüten aile, askeri öğrenci oğlu müebbet hapis cezası alan Melek Çetinkaya, Rixos Otel'de oğlu katledilen babanın Ankara'daki adalet mücadelelerine katılacağının bilgisini verdi. Adalet mücadelesi yürüten diğer ailelerle de buluşmak istediklerini söyleyen Ferit Şenyaşar, "Ankara'ya geldiğimizde bu sayının artacağını düşünüyoruz. Biz diyoruz ki üstünlerin hukuku son bulsun, adalet neyse razıyız, bu zulüm bitsin artık diyoruz. Bu ailelerle bir araya gelip, eylemlerimizi Ankara'da belli bir süre sürdüreceğiz" diye konuştu.