25 Nisan 2024 Perşembe

Feleknas Uca CPT'nin İmralı raporunu Meclis gündemine taşıdı

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, CPT'nin İmralı Hapishanesi ile ilgili raporunu meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanlığı'na, "Türkiye'nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerde ve iç hukukta işkence olarak tanımlanan tecrit uygulamasına son vermeye yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa İşkenceyi Önlemesi Komitesi (CPT), 8 Ağustos 2020'de Türkiye hapishanelerinde 2017 ve 2019 yılları arasında yapmış olduğu ziyaretler sonucu hazırladığı raporu Meclis gündemine taşıyarak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması üzerine soru önergesi verdi.

Uca önergede, CPT'nin, 2017 yılında siyasi nedenlerle hapishanelerde bulunan tutsaklarla yaptıkları görüşmelerde polisin aşırı güç kullanımı ve gözaltı merkezlerindeki kaba dayak ile ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını hatırlatarak, 2019 yılına ait İmralı Cezaevi'ne ilişkinde özel bir rapor hazırladığı belirtti.

CPT'nin Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yayınladığı 24 Ocak 2019 tarihli karar metninde, Abdullah Öcalan ve İmralı'daki diğer tutsaklara uygulanan tecride ilişkin tavsiyelerini takip etme ve Türkiye'yi bu tavsiyelere uyma çağrısı da hatırlatılan önergede, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından yanıtlanması üzerine sorulan sorular şöyle:
Sayın Öcalan'ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesinin iç ve uluslararası hukukta karşılığı nedir? İmralı'daki mahpusların iletişim hakkı neden engellenmektedir?
Sayın Öcalan'a uygulanan tecridin hukuki dayanağı nedir? Türkiye'nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmelerde ve iç hukukta işkence olarak tanımlanan tecrit uygulamasına son vermeye yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
Türkiye'nin üyesi olduğu AKPM'nin karar metninde belirtilen, Sayın Öcalan ve İmralı'daki diğer mahpuslara ilişkin çağrısını dikkate alıp, bununla ilgili yasal bir düzenleme çalışması mevcut mudur?
CPT raporunun tavsiye kararlarında belirtildiği gibi, İmralı'daki mahpusların haberleşme ve görüş haklarını kullanmalarına ilişkin gerekli adımlar atılacak mıdır? İmralı'da gerçekleşecek aile ve avukat görüşü hakkında CPT'ye aylık bilgilendirme yapılacak mıdır?
İmralı'daki tecritle ilgili daha önce verdiğimiz önergelere yanıt verilmemesinin sebebi nedir? Bu önergeler yanıtlanacak mıdır?
CPT, Türkiye'deki cezaevlerinde kötü muamele ve işkence tespit etmiş ve Türkiye Hükümetini bunu sonlandırması için uyarmıştır. CPT'nin bu uyarısı dikkate alınmış mıdır? İşkence ve kötü muameleyi sonlandırmak için ne tür adımlar atılmıştır? Mahpuslara işkence ve kötü muamelede bulunan kişiler hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?