1 Mayıs 2024 Çarşamba

Feda eylemi yapan Medya Çınar Nusaybin davasında yargılanıyordu

Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı yaşamına son veren tutuklunun Medya Çınar (24) olduğu öğrenildi.
Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi'nde Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı yaşamına son veren tutuklunun 1995 doğumlu Medya Çınar olduğu öğrenildi. Nusaybin Davası tutuklusu olan ve Van Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nden duruşması için Mardin'e getirilen Çınar'ın sabah saatlerinde yaşamına son verdiği bildirildi.
 
31 Mayıs 2016’da 42 kişiyle birlikte tutuklanan Çınar, Nusaybin Davasının duruşmalarında maruz kaldığı işkenceyi her defasında dile getirmişti. Çınar, Kürtçe yaptığı savunmada geçmiş dönemde yaşanan baskılar ve katliamları hatırlatarak, "Eğer bunun karşısında bir mücadele verilmeseydi bugün burada da aynısı yaşanırdı" demişti.
 
Çınar, sonraki duruşmalarda ise Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit uygulamalarını protesto ettiğini belirterek, SEGBİS'i reddetmiş savunma yapmamıştı.
 
Çınar'ın cenazesini almak için yakınları, HDP milletvekilleri Pero Dündar ve Tuma Çelik'in de aralarında olduğu heyetin Mardin Devlet Hastanesi Adlı Tıp Morgu önündeki bekleyişi sürüyor.
 
Zülküf Gezen (33) 17 Mart'ta Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde, Ayten Beçet (24) 23 Mart'ta Gebze Kadın Kapalı Hapishanesi'nde, Zehra Sağlam (23), 24 Mart'ta Oltu T Tipi Kapalı Hapishanesi tecridi protesto etmek için yaşamlarına son vermişti. 
 
Almanya’nın Krefeld kentinde de 20 Şubat tarihinde mahkeme önünde bedenini ateşe veren Uğur Şakar, tedavi gördüğü hastanede 22 Mart’ta yaşamını yitirmişti.