24 Nisan 2024 Çarşamba

'Fatma ve tüm kadınlar için adalet sağlanana kadar'

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, bu ay 11 eylemini katledilen Fatma Şengül için gerçekleştirdi. Adalet talebini yükselten kadınlar, "Katiller gücünü, kendilerini koruyan erkek devletten alıyor. Biz kadınlar kendi haklarımızı alacağız" dedi.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, her ayın 11'inde olduğu gibi bu ay da “yaşamak istiyoruz" şiarıyla Süreyya Operası önünde bir araya geldi. Eylemin 49.’su katledilen Fatma Şengül için gerçekleştirildi. 

Eyleme, Fatma Şengül’ün kızı ile özsavunma hakkını kullandığı için yıllarca tutuklu kalan Name Öztürk de katıldı.

Açıklama öncesi kadınlar bildiri dağıtarak, "Şule için, Feray için, Güleda için büyüttüğümüz asalet çığlığını bundan sonra Fatma Şengül için büyüteceğiz" dediler.

Ardından inisiyatif adına açıklama yapan Havva Cuştan, ülkede erkeklerin devletten aldığı cesaretle her gün 3 kadını katlettiğini söyledi.

Ceren Özdemir'in katilinin ifadesini hatırlatan Cuştan, "Erkekler kadınları canları istedikleri için bile katlediyor. Kadınları koruması gereken devlet, kadınlara sokaklarda saldırıyor, gözaltına alıyor, tutukluyor. 25 Kasım'dan bir gün önce 25 Kasım'a çağrı yapan 7 kadını tutuklayan, geçtiğimiz pazar Kadıköy'de Şili'de direnen kadınlara selam göndermek isteyen kadınlara saldıran devlet; kadın katillerini serbest bırakıyor, katillere 'iyi hal indirimleri' uyguluyor" diye konuştu.

'KATİLLER GÜCÜNÜ, ERKEKLERİ KORUYAN DEVLETTEN ALIYOR'
"Eylemi, bu ay 19 Aralık'ta karar duruşması görülecek olan Fatma Şengül için gerçekleştireceğiz" diyen Cuştan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Fatma evinin önünde iş arkadaşı tarafından katledildi. Fatma'nın katili Zeynel Akbaş, Fatma'yı aslında iş yerinde kendisinin mobbingine boyun eğmediği için katletti. Katil Zeynel Akbaş, Şule'nin, Münevver'in, Güleda'nın katilleri gibi tanıdık ifadeler vererek, 'Aslında selam vermeye gitmiştim, kendisi tahrik etti beni' dedi. Bizler biliyoruz ki katil Zeynel Akbaş, suçunu meşrulaştırma cesaretini yargısıyla, polisiyle, medyasıyla erkekleri koruyan devletten alıyor."

Geçen duruşmada mahkeme heyetinin, Fatma'nın kızı Açelya Şengül'ün katile isyan etmesinden ve kadınların davanın takipçisi olmasından rahatsızlık duyduğunu dile getiren Cuştan, engellemeye çalışsalar da kadınların davanın takipçisi olacağını belirtti.

'6284 UYGULANSAYDI ANNEM VE BİR ÇOK KADIN ÖLDÜRÜLMEYECEKTİ'
Açıklamanın ardından söz alan Fatma Şengül'ün kızı Açelya Şengül, annesinin çığlıklarıyla karşı karşıya kaldığını söyleyerek, "Bizler adaleti sokaklarda arıyoruz. Erkek devlet 6284'ü uygulasaydı annem ve bir çok kadın öldürülmeyecekti" dedi.

İlk davada katilin "pişmanım, kendimi de öldürmek istedim" dediğini aktaran Şengül, "İyi hal indiriminden yararlanmaya çalıştı" diye belirtti.

Şengül son olarak, 19 Aralık'ta Kartal Adliyesi'nde görülecek olan duruşma için "daha güçlü bir şekilde orada olacağız" diyerek, kadınları davaya katılmaya çağırdı.

'BİZ KADINLAR KENDİ HAKKIMIZI KENDİMİZ ALACAĞIZ'
Eski kocasının şiddetine karşı özsavunma hakkını kullanan Name Öztürk ise, "Kendi hayatımı kurtardım. Şule'nin her şeyi yargılandı ve katile indirim verildi. Biz anladık ki, hakkımızı kendimiz alacağız. Yaşamak istiyoruz çığlığını Emine başlattı, biz devam ettireceğiz" diye belirtti.