30 Nisan 2024 Salı

Fatma Altınmakas'a tecavüz eden erkek neden tutuklanmıyor?

Fatma Altınmakas'a tecavüz ettiği delillerle ortaya konulan Sinan Altınmakas'ın tutuklanması talebi reddedildi. Fatma'nın şikayeti sonrasında gözaltına alındıktan sonra Sinan Altınmakas'ın serbest bırakılmasına savcılığın iki kez itirazı da mahkemece kabul edilmedi. HDP Milletvekili Koçyiğit de Sinan Altınmakas'ın serbest bırakılmasının gerekçesini sordu.

Fatma Altınmakas, 12 Temmuz'da kocası Kazım Altınmakas ile birlikte Muş Malazgirt Jandarma Karakolu'na giderek, kayınbiraderi Sinan Altınmakas tarafından üç ay boyunca tecavüze uğradığı şikayetinde bulundu. 

Sinan Altınmakas, çocuklarını ve eşini öldürmekle tehdit etti. Fatma Altınmakas bu tehditler altında yine de şikayette bulundu. Şikayetin ardından Sinan Altınmakas gözaltına alındı, iki gün sonra Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği'nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

SAVCILIK İKİ KEZ İTİRAZ ETTİ
Savcılık iki kez itiraz etti. İtiraza gerekçe olarak, "dosyadaki delil dururumu, şüphelinin sabit ikametgahının oluşu, delilleri karartma ihtimalinin olmaması" ileri sürüldü. 

AİLE AVUKATININ TUTUKLAMA TALEBİ DE REDDEDİLDİ
Fatma Altınmakas'ın ailesinin avukatlarının da itiraz başvurusu benzer gerekçeyle reddedildi. Tutuklanma talebini reddeden 
Malazgirt Sulh Ceza Hakimliği gerekçesini şöyle yazdı:

"Şüphelinin üzerine atılı suçtan Adli Kontrol Altına Alınmasına dair hakimliğimizin 14 Temmuz 2020 tarihinde dosya ile itiraz nedenleri ve gerekçeleri hep birlikte incelendiğinde; Şüphelinin üzerine atılı ve adli kontrol altına alındığı suçun niteliği, suça kanunda öngörülen cezanın altı ve üst sınırları, soruşturmanın devam edip delillerinin bir kısmının ele geçirilmemiş olması ve bu haliyle hala delilleri karartma tehlikesinin bulunması nedenleri ile atılı suça nazaran Adli Kontrol Tedbirinin ölçülü olması nedeni ile itiraza konu Hakimliğimizin kararı ve gerekçeleri yerinde olmakla Müşteki (Maktul) babası İsmail Hakkı Ayaz müdafi Av. Mir Bedirhan Ayaz tarafından 21 Temmuz 2020 tarihli itirazın reddi ile şüpheli hakkında adli kontrol kararının devamına..."

GÜLİSTAN KOÇYİĞİT: SİNAN ALTINMAKAS NEDEN SERBEST
HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Fatma'nın katledilmesinin adli merciler tarafından ortaya konulan ihmaller zinciri sonucundaki bir cinayet değerlendirmesi yaptı. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması için soru önergesinde Koçyiğit, Türkçe bilmeyen Fatma'nın ifadesinin Türkçe alındığına, cinsel saldırı başvurusuna rağmen İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın zorunlu kıldığı geçici koruma dahi sağlanmadığına dikkat çekti. Fatma'nın ifadesi alındıktan sonra eve gönderildiğini kaydeden Koçyiğit, "Daha vahim olanı ise tüm delilere ve savcılığın itirazına rağmen zanlı Sinan Altınmakas, uzaklaştırma kararı dahi verilmeden serbest bırakılmıştır" dedi.

İhmaller zinciri olduğunu söyleyen Koçyiğit, Fatma Altınmakas'ın katledilmesinin arkasında birçok çelişkili durum olduğuu belirterek Sinan Altınmakas'ın serbest bırakılmasının gerekçesini sordu. 

Koçyiğit'in yönelttiği sorular şöyle:

-Tüm delillere ve savcılığın itirazına rağmen Fatma Altınmakas'ı uzun süre tehdit ederek cinsel saldırıda bulunan zanlı Sinan Altınmakas'ın serbest bırakılmasının gerekçesi nedir?

-Fatma Altınmakas'ın özellikle adli mercilere şikâyetçi olmasından sonra öldürülme riskinin artmasına rağmen kendisine geçici korunma sağlanmamasının gerekçesi nedir?

-Fatma Altınmakas'ın hem kendisini katleden eşi Kazım Altınmakas hem de kendisini ve çocuklarını öldürmekle tehdit eden, cinsel saldırıda bulunan ve tüm bunlara rağmen serbest bırakılan zanlı Sinan Altınmakas tarafından öldürülme riski olmasına rağmen bu iki erkeğe uzaklaştırma kararı verilmemesinin gerekçesi nedir? 

-Fatma Altınmakas'ın Türkçe bilmediğini beyan etmesine rağmen ifade işlemlerinde Kürtçe tercüman tahsis edilmemesinin gerekçesi nedir?

-Kadınları, başta yaşam hakkı olmak üzere, her türlü şiddetten korumayı hedefleyen İstanbul Sözleşmesinin ve 6284 nolu yasanın etkin bir biçimde uygulanmamasının gerekçesi nedir?

-Fatma Altınmakas eşi Kazım Altınmakas ile birlikte 12 Temmuz 2020 tarihinde Malazgirt Jandarma Karakolu'na giderek kendisine cinsel istismarda bulunan Sinan Altınmakas’ı şikâyet etmesinin ardından yine eşi tarafından öldürülmesi çelişkili bir durum değil midir? Bu çelişkili durumla ilgili soruşturma derinleştiriliyor mu? 

-Son 18 yılda kadın cinayetlerinde yaşanan artışla birlikte illere göre dağılımı ne şekildedir? Seçim Bölgem olan Muş ilinde öldürülen kadın sayısı kaçtır? Bu kadınlardan kaçı koruma altında, kaçı şüpheli şekilde öldürülmüştür?