19 Mayıs 2024 Pazar

Fastfood işçileri: Örgütlenmeye, mücadeleye çağırıyoruz

İşçilerin örgütlü mücadele direnişi yayılıyor. İzmir'de fastfood işçileri düşük ücretlere, sendikal hakların engellenmesine ve birçok hakkın gasp edilmesine karşı örgütlenme çağrısı yaptı. Fastfood işçileri, "Örgütlenelim, direnişte olan işçilerle birlikte olalım" dedi. 

DİSK Gıda-İş Ege Bölge Temsilciliği, fastfood işçileriyle birlikte "Örgütsüz işçiler örgütleniyor birleşiyor, yoksulluğa karşı direniyor" şiarıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı.

Eyleme, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İzmir İl Örgütü, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) ve çok sayıda kişi destek verdi. 

"Fastfood işçileri insanca  yaşamak istiyor" ve "Asgari ücret dahil tüm ücretlerde iyileştirme istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada basın metnini DİSK Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuktan Öden okudu.

'DİRENİŞTE OLAN İŞÇİLERLE BİRLİKTE OLALIM' 
Türkiye'nin dört bir yanındaki  metal, motor kurye, tekstil, maden, kargo, sağlık, gıda, fastfood, depo vb. birçok iş yerinde çalışan işçilerin  düşük zamlara, yetersiz ücretlere, işten atmalara ve sendikalaşmanın önündeki engellere karşı ayakta olduğunu hatırlatan Öden, mücadele eden tüm işçi sınıfını selamladı. Direnişte olan işçilerle aynı sorunları yaşadıklarını dile getiren ve tüm fastfood işçilerine çağrıda bulunan Öden, "Örgütlenelim, direnişte olan işçilerle birlikte olalım" dedi.

'İNSAN YERİNE KOYULMAK İSTİYORUZ' 
TAB Gıda'da çalışan Fastfood işçileri olarak yaşadıkları koşullara itiraz ettiklerini vurgulayan Öden, "Pandemi süresince aylık bin 200 ila bin 400 liraya geçinmek zorunda bırakılan, Burger King, Popeyes, Sbarro, Arby's, Usta Pideci, Usta Dönerci, Domino's, KFC ve McDonald's işçileri olarak insan yerine konmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'SEDİKALAŞMAK İSTEYEN İŞÇİLER İŞTEN ATILIYOR' 
Gıda sektöründe çalışan işçilerin üzerinde baskıların eksik olmadığını kaydeden Öden, mesai ücretlerinin ödenmediği ve mobbinge maruz kaldıklarını belirtti. Öden, ücretlerinin düşük çalışma saatlerinin ise uzun olduğuna işaret etti. Öden, "Hakkını arayan, ses çıkaran işçi arkadaşlarımız kapının önüne konuyor, şubeler arasında sürgün yaşıyor. Çalıştığımız şirketler, markalar milyonlarca, milyarlarca para kazanırken, Fastfood işçileri olarak bizler açlık sınırına yakın ücretle çalışmak zorunda kalıyoruz. Örgütlenmek isteyen, sendikalaşmak isteyen işçi kardeşlerimiz  hemen işten atılıyor" diye konuştu.

'ÖRGÜTLENME VE HAK ALMA ÇAĞRISI' 
TAB gıda  fastfood çalışanı işçiler olarak işçilere  güçlerini birleştirme çağrısı yapan Öden,  insanca çalışmak, ücret almak istediklerini belirtti. Öden, "Tüm işçileri örgütlenmeye ve hak almaya çağırıyoruz" dedi.

Açıklama 'Birleşe birleşe kazanacağız' ve 'Fastfood işçisi yalnız değildir' sloganıyla son buldu.