3 Mayıs 2024 Cuma

Farplas işçileri: Toyota zulme ortak olma

Farplas işçileri, sendika hakları için ve patronların işçi düşmanı uygulamalarına karşı başlattıkları direnişin 24. gününde, eylemlerini Farplas'ın tedarikçisi olduğu Adapazarı'nda bulunan Toyota fabrikası önüne taşıdı. İşçiler, haklarını kazanana kadar her yeri direniş alanına çevireceklerini söyledi. 

Farplas işçileri, sendika haklarının gasp edilmesine karşı başlattıkları direnişin 24. gününde, Farplas'ın tedarikçisi olduğu Adapazarı'nda bulunan Toyota fabrikası önüne yürüdü. "Patronların kölesi olmayacağız", "Yaşasın Farplas direnişimiz", "İşçiler açken patronlara huzur yok", "Tedarikçi firman işçiye baskı yapıyor", "İnsanca yaşamak istiyoruz" yazılı dövizler taşıyan işçiler, Toyota patronlarını tedarikçi firmaları Farplas konusunda uyardı. İşçilerin eylem boyunca Birleşik Metal İş ve Limter İş bayrakları taşıdığı Toyota önüne, ESP, EMEP ve TİP üyeleri de işçilere destek olmak için geldi.

AYDIN: HER YERİ DİRENİŞ ALANI YAPACAĞIZ
İşçiler yağmur altında sloganlarla yürüyerek Toyota önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler adına konuşan Birleşik Metal İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, Toyota başta olmak üzere pek çok otomotiv firmasına parça üreten Farplas fabrikasında işçilere yaşatılan zulme dikkat çekti. Aydın, Farplas işçilerinin insanca yaşama ve çalışma koşulları için, sendika hakları için verdikleri mücadelenin sarı sendikalar ve işten atmalar gibi pek çok şekilde engellenmeye çalıştığını belirtti. Polisin patronlarla işbirliğine değinen Aydın, bütün bu saldırılara karşı her yeri direniş alanı olarak belirlediklerini ifade etti.

'SENDİKA GİRENE KADAR MÜCADELE SÜRECEK'
Patronun Birleşik Metal İş, Lastik İş ve Limter İş sendikalarının tanımasını ve işten atılan işçilerin geri alınmasını istediklerini belirten Aydın, Farplas'a sendika girene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. İşten atmaların ve patronların saldırılarının sadece mücadeleyi daha da büyüyeceğine işaret eden Aydın, işçilerin zorlu koşullarda süren direnişteki kararlılığı ve iradesine dikkat çekti. 

İşçiler, eylem boyunca "Toyota zulme ortak olma", "Direne direne kazanacağız", "Farplas işçisi köle değildir", "Toyota uyuma, işçilere sahip çık", "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Sendika hakkımız engellenemez" ve "Direne direne, direnişle zafere" sloganları attı.

EYLEM FARPLAS ÖNÜNDE DEVAM ETTİ
Açıklamanın ardından işçiler eylemlerini sürdürmek üzere Farplas önüne geçti. 

ARFESAN'DAN DAYANIŞMA ZİYARETİ
Direnişin 24. gününde Farplas işçilerin Arfesan Metal işçileri ziyaret etti. Ziyaret de sık sık "Yaşasın sınıf dayanışması", "Farplas işçisi yalnız değildir" sloganları yükseldi. 

'TOYOTA ZULME TESLİM OLMA'
Öte yandan direniş sürerken Toyota yetkilileri Farplas T2 fabrikasından çıkarken protesto edildi. İşçiler tedarikçi Toyota'ya, "Toyota zulme teslim olma" diye seslendi.