16 Mayıs 2024 Perşembe

Farplas işçileri: İşçilere değil patronlara barikat

Sendikal haklarının gasbına karşı 53 gündür mücadelelerini sürdüren Farplas işçileri, Gebze Kent Meydanı'nda eylem yaptı, "Biz bitti demeden bitmez" uyarısında bulundu. İşçiler, polisin engelleme çabaları karşısında da kararlı tavırlarını sürdürerek, mücadelelerine sokakta devam edeceklerine vurguladı.

Farplas işçileri direnişlerinin 53'üncü gününde Farplas fabrikası önünden bir süre yürüdükten sonra Gebze Kent Meydanı'nda eylem yaptı. Güne fabrika önünde toplanarak halaylar ve sloganlarla başlayan işçiler, öğleden sonra sloganlarla yürüyüş başlattı. "Atılan işçiler geri alınsın" ve "İşçiler açken patronlara huzur yok" pankartları açan işçiler, "Yaşasın 1 Mayıs! Yaşasın işçilerin birliği", "Farplas'ta zulüm var", "İşçiler açken patronlara huzur yok", "Sendikalı olduk işten atıldık" yazılı dövizler, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Limter-İş Sendikası bayrakları taşıdı.

Fabrika önünden sanayi sitesinin giriş kapısına kadar, "Sermayenin kölesi olmayacağız", "Direne direne, direnişle zafere", "Birleşen işçiler yenilmezler" ve "Yaşasın örgütlü mücadelemiz" sloganlarıyla yürüyen işçiler, sitenin girişinde polis tarafından durduruldu.

'BU ÜLKEYİ AYAKTA TUTAN İŞÇİLER VE EMEKÇİLERDİR'
İşçiler, polis tarafından engellenmelerine tepki göstererek, yürümenin hakları olduğunu belirtti, polislerden "Neden bizi engelliyorsunuz" diye hesap sordu. İşçiler, polislerin sermayeden yana taraf olduğuna işaret ederek, "Ama bu ülkeyi ayakta tutan işçiler ve emekçilerdir, başka hiç kimse değildir. Ne patron ne de size talimat verenler değildir" dedi.

Polislerin emek sömürüsüne karşı başlattıkları direnişte işçilere cop ve biber gazıyla saldırdığını hatırlatan Farplas direnişçileri, "Bu yol bizim emeğimizle yapıldı, patronların tapulu malı değil" dedi. 

"Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır" ve "İşçilere değil, patronlara barikat" sloganlarıyla tepki gösteren işçiler, bir süre daha yürümekte ısrar etti. Daha sonra araçlarla Gebze'de bulunan Odeabank önüne geldi.

MEŞALELERLE KENT MEYDANINA YÜRÜDÜLER
Odeabank önünden Gebze Kent Meydanı'na kadar yürüyen işçilere Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve çok sayıda demokratik kitle örgütüyle siyasi parti temsilcileri eşlik etti.

Gebze merkezdeki yürüyüşü polisin engellemesine izin vermeyen işçiler, kararlı duruşlarıyla yürüyüşlerini sürdürdü. Meşalelerin de yakıldığı yürüyüş boyunca işçiler, "Farplas işçisi köle değildir", "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz", "Direne direne kazanacağız" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı. Gebze Kent Meydanı'nda yürüyüşlerini sonlandıran işçiler eyleme basın açıklamasıyla devam etti. 

Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, Farplas fabrikasında çalışan binlerce işçinin patronların zulmü altında ezildiğini belirterek, bugün de Farplas patronlarını teşhir etmek için eylem yaptıklarını söyledi. Aydın, her yeri direniş alanına çevirmeye devam edeceklerini ifade etti.

SAYGILI: FARPLAS DİRENİŞİNİ 1 MAYIS'A TAŞIYACAĞIZ
Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı, sözlerine "Saraylar saltanatlar çöker" şiiriyle başladı. Ülkenin dört bir yanında patronların ve siyasi iktidarın baskısına ve adaletsizliğine karşı direnen işçileri selamlayan Saygılı, Farplas işçilerinin de işçi sınıfının onuru için direnmeye devam ettiğini ifade etti.

Saygılı, "Farplas işçilerinin kararlılığı, dik duruşu, sınıf tavrı Farplas sınırlarını aşmıştır" diyerek, işçilerin sesinin ülkenin dört bir yanına taşındığını söyledi. İşçilerin "Biz bitti demeden bitmez" diyerek direnişin bitmesini bekleyen patronu boşa çıkardığını dile getiren Saygılı, işçilerle birlikte bu mücadeleyi sonuna dek sürdüreceklerini vurguladı. Saygılı, 8 Mart ve Newroz'un coşkusuyla 1 Mayıs'a gittiklerini söyledi, "Farplas direnişini 1 Mayıs'a taşıyacağız. 1 Mayıs'ta patronlara ve siyasi iktidara direnmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

SERDAROĞLU: BU ÜLKENİN DEMOKRASİYE, SENDİKALARA İHTİYACI VAR
Birleşik Metal-İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, işçilerin yanında olan sınıf dostlarına teşekkür ederek, "Onlar bize cesaret veriyor. Biz biliyoruz ki yüreklerimizin yanına konulan yüreklerle bu yolu yürüyoruz" dedi. Serdaroğlu, Farplas işçilerinin sesini duyurmak için gitmedikleri yer, çalmadıkları kapı kalmadığını ifade ederek, iktidarın ve patronların "3 maymunu" oynamaya devam ettiklerini söyledi.

Farplas işçilerinin demokratik, anayasal bir hak olan sendikalaşma hakkını istediğini vurgulayan Serdaroğlu, "Bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var, bu ülkenin sendikalara ihtiyacı var. Siz bunu engelledikçe bu ülke geriye gidiyor" dedi. İktidarın patronları desteklediğini ve sendikalaşmaya alerjisi olduğunu dile getiren Serdaroğlu, "Farplas işçileri anayasal haklarını kullandılar diye zulüm altındalar" ifadelerini kullandı. Serdaroğlu'nun bu sözleri "Gün gelecek, devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganıyla karşılandı.

Serdaroğlu, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması için Türkiye işçi sınıfının büyük mücadeleler örgütlemeye ihtiyacı olduğunu dile getirdi ve 15-16 Haziran, faşizme ihtar eylemleri ve büyük işçi eylemlerini hatırlattı. İktidara sendikal hakların gasbına son verme çağrısı yapan Serdaroğlu, Birleşik Metal-İş olarak direnen işçilerin mücadelesinin yanında olduklarını vurguladı. 

İşçiler eylemi kent meydanında çektikleri halaylarla sonlandırdı.