20 Mayıs 2024 Pazartesi

Farplas işçileri fabrikayı işgal etti

Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlendikten sonra işten atılan ve direniş başlatan Farplas işçileri sendikalı olarak işe geri döndükten sonra dün bir kez daha işten atma saldırısıyla karşı karşıya geldi. 100 işçinin işten atılması üzerine işçiler fiili direniş başlattı, fabrikayı işgal etti. Sabah saatlerine kadar süren direnişe polis saldırdı. 108 işçi gözaltına alındı. Fabrika önünde DİSK'e bağlı sendikaların başkanları ve çok sayıda fabrikadan işçiler bekleyişlerini sürdürüyor.

Kocaeli Gebze'de bulunan Farplas işçileri dün gece fabrikayı işgal etti. Patronun işten atma saldırısı karşısında direniş başlatan ve fabrikayı işgal eden işçilerin eylemine sabah saatlerinde polis saldırısı yaşandı.

İŞÇİLER FABRİKAYI İŞGAL ETTİ
2 bin işçinin çalıştığı 5 ayrı taşeron bulunan Farplas fabrikasında DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş, Limter-İş ve Lastik-İş sendikalarının örgütlenmelerinin ardından yaşanan işten atmalar karşısında işçilerin direnişiyle geri adım atan patron saldırılarına devam etti.

Metal, lastik ve depo işkolu kapsamındaki Farplas fabrikasında iktidarın desteğiyle hileli bir yöntem olarak işkolu değişikliğine giden patron ardından sendika üyesi 100 işçiyi işten attı.

İşten atmalara karşı dün gece 23.00 sıralarında işçiler fabrikayı işgal etti. 24/08 vardiyasındaki işçilerin başlattığı direnişe diğer vardiyalarda çalışan işçiler de destek olmak için fabrika önüne geldi.

Fabrika içinde toplanarak "Atılan işçiler geri alınsın", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Farplas işçisi yalnız değildir" sloganlarını atan işçilere saldırı için kısa süre içinde çevik kuvvet polisleri geldi.

Patronun yasadışı işten atma saldırısına karşı direnen işçilere saldırı hazırlığı yapan polise rağmen işçiler fabrika işgalini saatlerce sürdürdü. İşçilerin bir kısmı fabrikanın çatısında bekleyişini sürdürürken, sendikacılar ve işçilerin bir kısmı da fabrika içinde işgal eylemini sürdürdü.

Sabah saatlerinde işçilerine direnişine polis saldırdı. İşten atılan işçilerin geri alınması, sendika yetkisinin tanınması, talepleriyle direnişi sürdüren işçilere yönelik saldırıda Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Başkanı Necmettin Aydın, şube yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 işçi gözaltına alındı.

Gözaltı saldırısına Farplas işçilerinin fabrika işgaline destek vermek için fabrika önünde toplanan işçi ve sendikacılar engel olmaya çalıştı. Ters kelepçe takılarak yapılan gözaltılara tepki gösteren işçiler ve sendikacılar gözaltı aracının önünü kesti. Polis biber gazıyla saldırarak desteği engellemeye çalışsa da başarılı olamadı.

Fabrika içinde işçi sınıfına yol gösteren önemli bir direniş, işgal eylemi başlatan 108 işçi gözaltına alınırken, işçiler ve sendikacıların fabrika önündeki bekleyişi sürüyor.

Farplas fabrikası önünde Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı, Farplas işçilerinin yanı sıra Cavo Otomotiv ve Cengiz Makina işçileri bekleyişlerini sürdürüyor.

İŞÇİLERİN TALEPLERİ
Birleşik Metal-İş Sendikası, işçilerin fabrika işgali eyleminin ardından taleplerini şu şekilde açıkladı: "İşten atılanların geri alınması. Sendika hakkının tanınması. Sendikayla görüşmelerin başlaması."

Talepleri karşılanıncaya kadar fabrika içinde ve dışında direnişi sürdüreceklerini kaydeden Birleşik Metal-İş Sendikası, "Farplas işçileri artık oyalanmak istemiyor. Verilen sözler tutulsun" çağrısında bulundu.

PATRONUN SENDİKA YETKİSİNİ DÜŞÜRME OYUNU
Patron sendikanın yetkisini düşürmek için kurduğu taşeron firmaları kapatarak yeni taşeron firmalar kurdu. Lastik, metal ve depo işkolu kapsamında çalışma yürütmesine rağmen çalışma alanıyla ilgisi olmayan işkollarında çalışma yürütüyormuş gibi göstererek sendika yetkisini düşürme çabasına giren patronun en büyük destekçisi bu hileli yöntemi kabul eden bakanlık oldu. Bu yöntemle işçilerin sendikal örgütlülüğünü engellemeye çalışan Farplas patronu, 100 işçiyi kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyerek işten attı.

İşçilerin fabrika işgali bu saldırının ardından başladı.