19 Mayıs 2024 Pazar

Farplas işçileri: Ekmeğimiz, onurumuz için direniyoruz

Farplas işçileri, patronların saldırılarına ve zorlu hava koşullarına rağmen sendikal hakları için 43 gündür direniyor. Dayanışma ziyaretleriyle direnişe güç verilirken işçiler, Farplas ile çalışan Toyota önünde ve fabrikanın CEO'sunun Beykoz konaklarındaki evi önünde eylemler yaptı. Patronun direnişi sona erdirmek bulunduğu hamlelere direnen Farplas işçileri, "Bu fabrikaya sendika girmeden bu direniş bitmeyecek" sözleriyle yanıt verdi.

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde bulunan Farplas fabrikasında Birleşik Metal-İş, Limter-İş ve Lastik-İş Sendikalarına üye oldukları için işten atılan işçilerin direnişi 43'üncü gününde.

Patronun işten atma saldırısına fabrikayı işgal ederek yanıt veren işçiler polis saldırısına uğramış ve gözaltından çıkar çıkmaz fabrika önünde direniş başlatmıştı. 2 Şubat günü fabrika önünde başlayan direniş süresince tersane ve metal işçileri, kadınlar, emekçi sol güçler Farplas işçilerini hiç yalnız bırakmadı. Sabah erken saatlerde sloganlarla yürüyüş yaparak direniş alanında buluşan ve akşam vardiya değişiminde fabrikada çalışan işçi arkadaşlarına seslenerek günü tamamlayan işçiler, patronun direnişi sona erdirmek için yaptığı son hamleyi de boşa düşürdü.

Farplas işçileri sendikalı olarak işe geri dönmek ve insanca yaşanacak ücret talebiyle direnişlerini sürdürüyor. İşçilerin kararlı direnişini polis baskısı ve şiddetine rağmen kıramayan patron yeni bir hamlede bulundu. İşçilere kıdem ve ihbar tazminatlarını alarak işten çıkmalarını önerdi. İşçilerin bir kısmı uzun süredir çalışmadıkları ve ciddi maddi sorunlar yaşadıkları için patronun teklifini kabul etmek zorunda kalırken, direnişi sürdürme kararlılığı gösteren işçiler patronun direnişi sona erdirme amaçlı hamlesini boşa düşürdü.

PATRON YENİ İŞÇİ ALIMINA BAŞLADI
Bu arada Farplas patronu yeni işçi alımlarına başladı. 70 işçinin yeni işçi işe alındı. Patron bu uygulamasıyla işten atma saldırısının sendikal örgütlenme ve işçilerin sendikalı olarak haklarını arama mücadelesi olduğu kabul etmiş oldu.

DİRENİŞ FARPLAS'A SENDİKA GİRENE KADAR SÜRECEK
Farplas'a sendika girene kadar direnişin süreceğini vurgulayan işçiler, patronların DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi masasına oturması gerektiğini bir kez daha dile getirdi.

'İNADINA DİSK, İNADINA SENDİKA'
Farplas işçilerinden Can Kayhan, fabrika önündeki direnişlerinin bir buçuk aydır devam ettiğine işaret ederek, patronların direnişi çeşitli tekliflerle bölmeye çalışmasına rağmen kararlılıklarının sürdüğünü kaydetti. Kayhan, "Biz inadına DİSK, inadına sendika diyoruz. Biz buraya sendikasız bir şekilde asla girmek istemiyoruz" diye konuştu.

Temel taleplerinin sendikal hakları olduğunun altını çizen Kayhan, Farplas patronuna sendikayla masaya oturma çağrısı yaptı. Farplas direnişçilerinden Can Kayhan, toplu iş sözleşmesiyle haklarını alacaklarına işaret etti. Birleşik Metal-İş'in yetki belgesini aldığını hatırlatan Kayhan, çeşitli usulsüzlüklerle sendikanın meşruluğunu yok etmeye çalışan patronlara karşı sonuna kadar direneceklerini vurguladı.

'EKMEĞİMİZ, ONURUMUZ İÇİN DEVAM EDECEĞİZ'
Farplas işçisi Nimet Atik ise, patronların direnişi kırmak için yaptığı tekliflere işaret ederek, bunu kabul etmediklerini ve her şeye rağmen mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı. Sendikal hakları ve düşük ücretlere karşı direndiklerine hatırlatan Atik, patronların direnişi bölme hamlelerinin farkında olduklarını kaydetti.

'DİRENİŞ KADIN İŞÇİLERİN OMUZLARINDA YÜRÜYOR'
"Ekmeğimiz için, onurumuz için devam edeceğiz" diyen Atik, direniş boyunca mücadeleyi göğüsleyen kadın işçilere ise teşekkür etti. Kadın işçiler için, "Biz bu davayı beraber omuzluyoruz. Onlarla gurur duyuyorum" diyen Atik, bu mücadelenin onlarla yürüdüğünü vurguladı. Atik, "Direnişimiz bitmedi, buradayız burada olmaya devam edeceğiz" diyerek, herkese direnişi sahiplenme çağrısı yaptı.