5 Mayıs 2024 Pazar

Farplas direnişçisi kadınlar 8 Mart'ı kutladı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Farplas direniş alanında kutlandı. Direnişçi kadın işçilerin kutlamasına Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa ve Gebze Şube Kadın Komisyonlarından kadınlar, DİSK'li kadınlar ve ESP Eş Genel Başkanı Gümüştaş da katıldı. Kadınlar direniş alanından Farplas patronu Ahu Serter'e seslendi, direnişi kazanımla sonuçlandıracaklarını haykırdı. Kadın işçiler, kadına yönelik şiddet, katliam, taciz, tecavüz saldırılarının yanı sıra erkek egemen kapitalist sisteme karşı mücadelenin önemine işaret eden dövizler taşıdı.

Farplas işçileri 8 Mart'ı direniş alanında kutladı. Kutlamaya Bursa ve Gebze'den metal işçisi kadınların yanı sıra DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDP Milletvekili Oya Ersoy, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş da katıldı.

Gebze ve Bursa'dan metal işçisi kadınlar Farplas'taki 8 Mart kutlamasına pankartlarıyla katıldı. Birleşik Metal-İş Bursa Şube Kadın Komisyonu ve "Eşitsizliğe, ayrımcılığa, yoksulluğa, şiddet ve tacize isyandayız" yazılı Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi Kadın Komisyonu pankartlarının taşındığı 8 Mart kutlamasına DİSK'li kadınlar "ILO 190 Sözleşmesi onaylansın" yazılı pankartla geldi.

"Tacize, şiddete, kadın cinayetlerine karşı metal işçisi kadınlar en öne", "Kahrolsun erkek egemen kapitalist sistem", "Kalkıp bir bardak su almaz 8 Mart'a gelecem diyor", "Farplas işçisi kazanacak", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" ve "Zamlar geri alınsın artık yeter" dövizlerinin taşındığı 8 Mart kutlamasında sık sık "Farplas'ta direnen kadınlar kazanacak", "Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması", "Kadınlar burada Ahu Serter nerede", "Her yer Farplas, her yer direniş", "Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa" sloganları atıldı.

'DEĞİŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR'
Direniş alanında Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 Nolu Şube Kadın Komisyonu adına kitleye seslenen kadın işçi, Farplas direnişçilerinin mücadelesini büyütmek için 8 Mart günü direniş alanında bir araya geldiklerini söyledi. Kadınların kazanımlarını kimsenin hediye etmediğini, mücadele ederek, bedel ödeyerek kazandıklarını hatırlatan kadın işçi, "Kazandığımız haklarımızın geri alınmasına asla izin vermeyeceğiz. Şiddetsiz, savaşsız, sömürüsüz, eşit ve özgür bir dünya istiyoruz. Biliyoruz bunu yapacak dünyayı değiştirecek gücümüz var" dedi.

8 Mart'ı yaratan kadınlardan Farplas direnişçisi kadınlara kadar kadınların mücadeleyi sürdürdüğünü belirten kadın işçi, Farplas'taki kadın işçilerin sendikal mücadelesinin aynı zamanda kadınların değersiz görülen emeğine, ikincil konumuna başkaldırı olduğunu vurguladı, "Büyütmek, omuz vermek, dayanışmak hepimizin görevidir" çağrısında bulundu.

'8 MART'I EMEKÇİ KADINLARLA KUTLUYORUZ'
Direnen Farplas işçileri adına söz alan Betül Orak da, yağmur, çamur, kar dinlemeden 36 gündür direndiklerini söyledi. 8 Mart'ı emekçi kadınlarla direniş alanında kutladıklarını belirten Orak, "Emeğimizin karşılığını vermediler, sömürüye maruz bıraktılar. Ciddi baskılar halen devam ediyor, sarı sendikalara üye olmaya zorlanıyorlar. Bizim seçtiğimiz sendika DİSK'tir biz onunla yürüyoruz" diyerek sendikalı olarak işe dönene kadar direnmeye devam edeceklerini vurguladı.

ÇERKEZOĞLU: İSTANBUL SÖZLEŞMESİNDEN VAZGEÇMİYORUZ
Eylemde son olarak DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu konuştu. Pandemi sürecinde kadınların ev içindeki yükü ve kadına yönelik şiddetin arttığını söyleyen Çerkezoğlu, bu dönemde kadınların işsiz kaldığına işaret etti. Genel işsizlik tablosunda kadın işsizliğinin en yüksek olduğuna ve her iki genç kadından birinin işsiz olduğuna dikkat çeken Çerkezoğlu, "Çalışma şansını elde ettiğimizde de tıpkı Farplas'ta olduğu gibi aynı işi yaptığımız erkek işçilerden daha düşük ücrette daha olumsuz koşullarda çalışıyoruz. Bütün dünyada kadınlar aynı işi yaptıkları erkeklerden dörtte bir oranında daha az gelir elde ediyor" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararını hatırlatan Çerkezoğlu, nafaka hakkının tartışmaya açıldığını, 6284 sayılı yasanın uygulanmadığını, ILO'nun işyerlerinde şiddete karşı 190 sayılı sözleşmesinin hala imzalanmadığını söyledi. Çerkezoğlu, "DİSK'li kadınlar olarak kadın dayanışmasının gücüyle bir kez daha söylüyoruz; İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" diye konuştu.

'KADINLARIN MERKEZİNDE OLDUĞU HİÇBİR DİRENİŞ YENİLMEZ'
DİSK'li kadınlar olarak tüm sınıf kardeşlerine, kadın işçilere, eşitlik, adalet, özgürlük, barış ve yaşam hakkını savunmak için sendikalı ve DİSK'li olmaya çağıran Çerkezoğlu şunları söyledi: "Farplas direnişindeki arkadaşlarımızın da gösterdiği gibi kadın mücadelesinin bütün değerleri ve birikimleri üzerinden bu mücadeleyi de başarıya ulaştıracağız. Farplas'ta işten çıkarılan bütün işçi kardeşlerim DİSK'in dayanışması ve gücüyle bu fabrikanın kapısından alnı ak, başı açık bir biçimde girecek. Ve bilsinler ki kadınların merkezinde olduğu hiçbir direniş yenilmez. Farplas direnişi de bir kadın direnişi olarak şimdiden kazanılmış bir direniştir. Bu direnişin kararlılığı büyük bir kazanımdır."

8 Mart kutlamasında konuşmalar sırasında sık sık "Yaşasın kadın dayanışması", "Direne direne kazanacağız", "Atılan işçiler geri alınsın", "Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadın dayanışması", "Patronlara değil kadınlara bütçe", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "İnadına sendika inadına DİSK", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.