18 Mayıs 2024 Cumartesi

'Fabrika' gibi lise: Cirosu 1 milyon lirayı aştı

Yalova'da bir meslek lisesinin yıllık cirosu aynı sektörde üretim yapan fabrikaların cirosuna yaklaştı. Okul müdürü ise “fabrika” gibi üretim yapılmasıyla övündü.

Yalova'da Şehit Sercan Yazar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, kimya ve mobilya sektöründe yaptıkları ürünlerle 2021 yılında 1 milyon 280 bin ciro yaptı. Öğrencilerin emekleri sonucu elde edilen ciro, sektördeki fabrikaların cirosuna yaklaştı. Sanayi sektörüne nitelikli eleman yetiştirmek isteyen lise yönetimi, üretilen ürünlerin pazarlamasını da yaparak okulu “fabrika” gibi işletti.

Öte yandan meslek liselerinde staj sömürüsü tartışmaları devam ediyor. Pek çok okulda öğrenciler ücretsiz ve zorunlu staj dayatmasına maruz bırakıldığından şikayetçi olurken, Milli Eğitim Bakanlığı ve okul idareleri yaşattıkları sömürünün reklamını yapmaya devam ediyor.

Lise Müdürü Fatih Olğun, 8 alanda eğitim verdiklerini söyleyerek, yeni alanlara açılmak istediklerini ifade etti. Geçen yıl 850 bin lira olan döner sermayelerini bu yıl 1 milyon 280 bin TL civarına çektiklerini belirten Olğun, pek çok temizlik ürününün de imal edilerek kamu kuruluşlarının ihtiyacının karşılandığını kaydetti.

Olğun mobilya ve metal teknolojisi alanlarında da yoğun çalışıldığını ve döner sermayeye bu alanlardan büyük katkı yapıldığını kaydetti. Yalova'da yer alan okulların mobilya ihtiyaçlarını da kendilerinin karşıladığını belirten Olğun, il içerisinde kendileri kadar üretim yapan başka bir okulun olmadığını vurguladı.