18 Mayıs 2024 Cumartesi

Faaliyet durdurma kararına rağmen taş ocağı çalışmaları sürüyor

Faaliyet durdurma kararına rağmen Kuzey Ormanları ve Antik Roma Su Yolu'nu tahrip eden Burhanettin-Soğancılar Taş Ocağı çalışmaları sürüyor. Yetkilileri göreve çağıran Kuzey Ormanları Savunması, derhal çalışmaların durdurulmasını, faaliyete devam eden şirket ve sorumluların cezalandırılmasını istedi. 

İktidarın rant ve sermaye odaklı politikaları nedeniyle; ormanlar, taş, kum ocaklarıyla delik deşik ediliyor, canlılığın ortasında ay yüzeyindeki kriterleri anımsatan ölüm çukurları açılıyor. Faaliyet durdurma kararına rağmen, Kuzey Ormanları ve Antik Roma Su Yolu'un tahrip eden Burhanettin Soğancılar Taş Ocağı'nın çalışmaları sürüyor. 

Konuya ilişkin açıklama yapan Kuzey Ormanları Savunması, "Kar hırsıyla her ağacın altında taş aramakta sakınca görmeyen şirketlerden biri, Burhanettin Soğancılar -Taş Ocağı, Kuzey Ormanları'nın Kalfaköy bölgesini dinamitliyor. Açtığı devasa kraterde kazma vurmaya devam ediyor" dedi. 

Kuzey Ormanları Savunması'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Üstelik bunu, İstanbul'a nefes, yaban hayatına yuva olan; köylünün geçimini sağladığı Kuzey Ormanları'nın tam ortasında yapıyor. Üstelik, Antik Roma'dan kalan ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından da istifade edilen Trakya'nın eşsiz 1700 yıllık su isale hattına zarar vererek yapıyor. Üstelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı koruma kurulunun 'tarihi su yolunun bir kısmının yok edildiği, bir kısmında ise kaçak kazılar yapılarak tahrip edildiği' tespitine rağmen yapıyor. Üstelik, kurulun koruma kararına ve şirket hakkında suç duyurusunda bulunulması kararına rağmen yapıyor. Üstelik, Çatalca bölgesinin 37 köy muhtarının ve Kuzey Ormanları Savunması'nın Çatalca Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmasına rağmen yapıyor. Üstelik, 'ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Gerekli Değildir' kararında belirtilen alanın dışında çalışıldığını belirten İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün, Valilik oluru ile taş ocağı hakkında kapatma kararı vermesine rağmen yapıyor."

Yetkili kurumlara çağrı yapılan açıklamada derhal çalışmaların durdurulması, faaliyete devam eden şirket ve sorumluların cezalandırılması istendi.