2 Mayıs 2024 Perşembe

F Oturması 417. haftasında: Tutsaklar derhal serbest bırakılmalı

F Oturmasının 417. haftasında hapishanelerde ciddi risk grubunda olan tutsakların derhal tahliyesi istendi. Komisyon sağlık gerekçesiyle alınacak önlemlerin tutsakların temel hakların ihlal etmeyecek şekilde olmasının altını çizdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu'nun hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve derhal tahliyelerini istemek amacıyla düzenledikleri ancak koronavirüs salgını nedeniyle bir süre ara verdikleri F Oturmasının 417. haftasında ciddi risk grubunda bulunan tutsakların derhal tahliyesini istedi.

Her hafta "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür dayanışma yaşatır" şiarıyla düzenlenen F Otumasın bir süre yazılı olarak sürdürecek olan komisyon, 2019 yılında Türkiye hapishanelerinde tespit edilen 457'si ağır olmak üzere 1333 hasta tutsak bulunduğunu kaydetti. Yaşamını tek başına idame ettiremeyen, sağlıklı koşullarda tedavisi yapılmayan hasta tutsakların ağır yaşam hakkı ihlallerine maruz kaldığnın altı çizilen açıklamada, kapalı alanlardan biri olan hapishanelerde de virüsün yayılması neticesinde ne kadar ciddi problemler yaratabileceği İran ve İtalya'daki hapishanelerde görüldüğüne dikkat çekildi.

Virüs nedeniyle açıklamalarını sokakta yapamayacaklarını hatırlatan komisyon F Oturmasının 417. haftasında şu talepleri sıraladı:

Ciddi risk grubunda bulunan, ağır hasta mahpusların, 60 yaş üzerindeki mahpusların ve kendine bakamayacak durumda olan engelli mahpusların, çocuk tutukluların, çocuklarıyla birlikte kalan ve hamile kadın mahpusların serbest bırakılmalıdır.
Risk grubunda ve kişisel hijyenlerini sağlamakta yetersiz olan kronik hasta, engelli, yaşlı, çocuklu, hamile mahpusların serbest bırakılana kadar kalabalık koğuşlar yerine kapasitesi ve hijyen koşulları uygun ortamlarda tutulmalıdır.
Hapishanelerdeki banyo, tuvalet gibi ortak alanların her gün dezenfekte edilmelidir.
Mahpusların yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmesinin sağlanması için yeterli miktar ve kaloride yemek verilmeli ve ücretsiz vitamin takviyesi yapılmalıdır.
Hapishane içine girecek kişilerin salgını önlemek için uyması gereken hijyen kuralları ve alması gereken önlemler konusunda bilgilendirilmesi, mahpuslarla temasın söz konusu olduğu durumlarda bu önlemlerin yanı sıra uygun ortam ve koruyucu malzemeler sağlanması gerekir.
Mahpusların tedavi edildiği hastanelerde uygun ve yeterli sağlık hizmeti verilebilmesi için gerekli önlemlerin alınması, böylece tedavi ve kontrolleri devam eden mahpusların daha fazla mağdur edilmemesini istiyoruz.
Mahpusların sağlık kurumlarına ve hastanelere ring araçlarıyla değil; daha hijyenik ve sağlığa uygun araçlarla taşınması gerekir.
Hapishanelerde virüs salgını ile ilgili alınan veya alınacak olan önlemler, karantina uygulamaları, mahpusların sağlık durumları konusunda ailelerine, avukatlarına ve kamuoyuna bilgi verilmelidir.
Sağlık gerekçesiyle alınacak önlemlerin mahpusların temel haklarını ihlal etmeyecek şekilde uygulanmasına özen gösterilmelidir.

'İNFAZ DÜZENLEMESİNDE EŞİTLİK TALEP EDİYORUZ'
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, koronavirüs nedeniyle ara verdikleri eylemlerini yazılı açıklamayla sürdürüyor. Yapılan açıklamada, hapishanelerde 294 bin tutsağın bulunduğunu, bunların içerisinde ağır, yaşlı, bağışıklık sistemi zayıf ve yaşamını tek başına devam ettiremeyen hastaların olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca hapishanelerde 3 bini aşkın çocuk ve 780 bebekleriyle birlikte kalan annelerin olduğu vurgulanan açıklamada, "Hapishaneler, koşullarından kaynaklı olarak riskin en yüksek olduğu alanların başında gelmektedir ve mahpusların bulunduğu kısımlarda yeterli tedbirler alınmamaktadır. Yeterli hijyen sağlanamamakta, yeterli besin verilmemekte, mahpuslar kalabalık koğuşlarda tutulmakta, temiz suya ve sıcak suya erişimde problemler yaşanmaktadır" denildi.

İç Anadolu Bölge hapishanelerinde 28 ağır hasta tutsağın bulunduğu belirtilen açıklamada, "Bu mahpusların yaşamları da risk altındadır. Hapishanelerde yaşam kayıpları meydana gelmeden önce ağır hasta mahpuslar, çocuklar ve bebekleriyle birlikte anneler acil olarak tahliye edilmelidir. Yaşam hakkı ve sağlığa erişim haklarından herkes eşit bir şekilde yararlandırılmalıdır. Bu nedenle infaz düzenlemesinde eşitlik talep ediyoruz" diye kaydedildi.