4 Mayıs 2024 Cumartesi

Evvel Temmuz Festivali 3. gününde

Evvel Temmuz Festivali'nin 3. gününde düzenlenen panelde iktidarın sağlık, eğitim politikaları ve bunlara karşı belirlenecek mücadele hattı tartışıldı. 

Evvel Temmuz Festivali, 3. gününde "Siyasi iktidarın sağlık, eğitim politikaları ve mücadele olanakları" konulu panelle devam etti. Samandağ Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleşen panelde KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kaplan Yeşil söz aldı. 

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren "yeni bir vatandaş" yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Yeşil, "AKP'nin eğitim politikalarını 3 başlıkta değerlendirmek gerekiyor. Eğitimde özelleştirmelerin başladığı birinci dönem, ikinci dönem de kindar ve dindar nesil yetiştirme üçüncü dönemde ise laiklikle hesaplaşma sürecine tanıklık ettik" dedi.

AKP'nin eğitimdeki ders müfredatını ve kurumları cemaat ve tarikatlara teslim ettiğini ve kadın-erkek eşitliğine inanmadığını ifade eden Şükran Kaplan Yeşil, "Eğitim sistemini tekçi ve cinsiyetçi erkek bakış açısına göre şekillendirdi" diye belirtti. Şükran Kaplan Yeşil, son olarak, "Bizler bilimsel, demokratik, anadilde eğitimi savunmayı devam edeceğiz" dedi.

'SAĞLIĞA ERİŞİMDE UÇURUMLAR OLUŞTU'
Türk Tabipler Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, AKP'nin sağlık politikalarına dair konuştu. Ökten, iktidarın sağlık politikalarını "sağlıkta dönüşüm sistemi" ile başladığını vurgulayarak, "Bu kararlar 1980 24 Ocak kararlarına dayanır. Son yıllarda 'sağlıkta başarı' hikayesi gerçeği yansıtmamaktadır. Verilere baktığımızda sağlığa erişimde uçurumlar oluştuğunu görebiliriz" ifadelerini kullandı.

Siyasi iktidarın nüfusun yüzde 15'in herhangi bir sağlık sisteminde olmadığına dikkat çeken Ökten, "vatandaşların on ayrı kalemde ödemeler yapmaktadır. Borçları yüzünden vatandaşlar ilaçlarını alamamaktadır" diye konuştu.

İktidarın pandemiyi yönetemediğini, sağlık çalışanları açısından sürecin daha da zorlaşacağını kaydeden Ökten, beyin göçünün sağlık çalışanları arasında arttığını vurgulayarak, sağlığın siyasetini yapmaya devam edeceklerini belirtti.

'İLAÇ TEKELLERİ PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRDİ'
EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, ise eğitim ve sağlık politikasının sonuna kadar siyasi olduğunu vurguladı.  Akdeniz, uluslararası ilaç tekellerinin aşının topluma ulaşmasında engel teşkil ettiğini ifade etti. Akdeniz, "İlaç tekelleri pandemiyi fırsata çevirip zenginliklerine zenginlik kattı. Bizlerin sosyalizmin hakim olduğu bir sisteme ihtiyacımız var" dedi.

Türkiye'de oligark yapılar oluştuğunun altını çizen Akdeniz, "Bu oligark yapılar Türkiye halklarının emeğinin üzerine çöktü. Pandemide de bu değişmedi. Fabrikalar çalışırken, salgın fabrikalardan evlere taşındı ve ölümlere neden oldu" diye konuştu. Akdeniz, "İnsanlık olarak sosyalizmin başarılarını çok arıyoruz. Bu dönemde örgütlenmeli ve grevler düzenlemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Panel soru-cevap kısmıyla sona erdi.