19 Nisan 2024 Cuma

'Evdeki şiddet sokaktaki virüsten daha tehlikeli'

Evde kal çağrıları yapılırken, kadınların evde şiddet görmesini engelleyecek hiçbir önlem alınmadığını kaydeden kadınlar, "güvende değiliz" dedi. Kadınlar, evdeki şiddetin sokaktaki virüsten daha tehlikeli olduğunu vurguladı.

Kadınlar Birlikte Güçlü, "İstismarı aklama İstanbul Sözleşmesini uygula" şiarıyla Kadıköy'deki Eminönü İskelesi önünde eylem yaptı.

Salgın önlemleri kapsamında sosyal mesafe kuralına uyarak, mor kurdelelerle alan çevrelenerek yapılan açıklamada "İstismarı aklama İstanbul Sözleşmesini uygula" ve "Kadınlar Birlikte Güçlü" yazılı pankartlar ve tasarıyı protesto eden dövizler taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Dilşad Canbaz Kaya, Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm ile çok sayıda kadının katıldığı eylemin basın metnini okuyan Çağla Akdere, 2016'dan bu yana mütemadiyen yaşanan çocuk istismarcılarına evlilik yoluyla affın, bayram sonrası meclis açıldığında ilk gündeme gelecek konulardan olduğuna dikkat çekti.

'EVLİLİK YAŞI FİİLEN 13'E İNDİRİLECEK'
Muhalefetin tepkisiyle çıkan taslağın Meclis gündemine gelemediğini söyleyen Akdere, AKP Milletvekili Said Yüce'nin Twitter hesabından yaptığı açıklamayı hatırlattı. Açıklamaya göre "erken yaşta evlilik" adıyla 13 yaşındaki kız çocuklarının 28 yaşındaki erkeklerle evlendirmeyi meşrulaştırmak, kız çocuklarının eğitim hakkını ellerinden almak ve onları yoksullaştırmayı, geleceksizleştirmeyi amaçladıklarını söyleyen Akdere, "'Bir kerelik af' diyerek bunu alelacele geçirmek sorunu çözmeyecek, ileride yeniden bu tip aflara ihtiyaç olduğunun iddia edilmesine sebep olacak. Aralanan bu kapı kız çocuklarının çocukluğunu ellerinden alacak, evlilik yaşını fiilen 13'e indirecek" dedi.

'GÜVENDE DEĞİLİZ'
15 yaş altındaki hiçbir çocuğun rızasından bahsedilemeyeceğinin altını çizen Akdere, kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesini, kadın ve çocukların şiddetten korunmasını ve şiddetin soruşturulmasını amaçlayan İstanbul Sözleşmesi'nin şiddet uygulayan erkekleri rahatsız ettiğini vurguladı. "Güvende değiliz" diyen Akdere, şöyle devam etti: 

"Evden çıkmayın diyenler aynı zamanda kadınların ev içinde maruz kaldığı şiddete yönelik tek bir önlem bile almayanlar, sığınaklara kabulleri durduranlar, kadına yönelik şiddetle mücadele kanununun uygulanmasını sınırlandırmaya çalışanlar. Cinsel istismar failleri affedilmeye çalışılırken, İstanbul Sözleşmesi ve kadına yönelik şiddetle mücadele yasası uygulanmazken evlerimizde maruz kaldığımız şiddet, bizim için sokaktaki virüsten daha tehlikeli. Güvenle evimizde kalabilmek için, şiddete maruz kalmadığımız bir dünya için, evlerin de sokakların da kadınlar için güvenli olacağı zamanlar için virüse rağmen bugün fiziksel mesafemizle buradayız. Yaşasın kadın dayanışması."

'ERKEN YAŞTA EVLİLİK ŞİDDETTİR'
Kadınlar Birlikte Güçlü, İzmir'de de eylem yaptı. Karşıyaka İskele'de gerçekleştirilen eyleme HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın da aralarında yer aldığı çok sayıda kadın atıldı. Eylemde, "Erken yaşta evlilik şiddettir", "Evlilikle istismarı aklayamazsınız" yazılı dövizler taşındı.