28 Mart 2024 Perşembe

Ethem Sancak'ın BMC'sine 'süper teşvik'

Erdoğan'a yakınlığını sürekli dile getiren Ethem Sancak'ın BMC'sine, Cumhurbaşkanlığı kararıyla çok sayıda devlet yardımı verilecek.
BMC Otomotiv'in Sakarya'ya yapılacak dizel motor, transmisyon ve alt sistemleri üretim tesisi yatırımına, proje bazlı devlet yardımı verilecek.
 
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Destek, İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilecek AR-GE yatırımlarını da kapsayacak.
 
GEREKİRSE EK SÜRE!
 
Başlangıç tarihinden itibaren 8 yılı kapsayan destek için yatırımın öngörülen sürede gerçekleştirilememesi halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu sürenin yarısı kadar daha ek süre verilebilecek.
 
585 milyon liralık sabit yatırım miktarı hesaplanan yatırım süresinin sonunda yılda 35 bin dizel motor, transmisyon ve alt sistem üretimi öngörülüyor.
 
DESTEKTE YOK YOK
 
Sahibi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakınlığını sürekli dile getiren Ethem Sancak olan BMC şu desteklerden yararlanacak:
-Yatırım KDV istisnası
-Gümrük vergisi muafiyeti
-KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi (Vergi indirim oranı yüzde 100, yatırıma katkı oranı yüzde 72, yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde kullanılabilecek oranı yüzde 100)
-Sigorta primi işveren hissesi desteği (Azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl)
-Gelir vergisi stopajı desteği (10 yıl)
-Nitelikli personel desteği (Azami 69 milyon lira, nitelikli personel desteği, her bir nitelikli personel için asgari ücretin aylık brüt tutarının 20 katını geçmemek üzere 5 yıl süreyle uygulanacak).
-Faiz desteği ve/veya kâr payı desteği (141 milyon lirayı aşmamak üzere kredi kullanım tarihinden itibaren azami 10 yıl)
-Enerji desteği (İşletmeye geçiş tarihinden itibaren 10 yıla kadar 12 milyon lirayı aşmamak üzere enerji tüketim harcamalarının yüzde 50'si).