19 Nisan 2024 Cuma

ETHA ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu'ndan kadın grevine destek

ETHA ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, "Kadın durursa hayat durur" diyerek yarın dünyada ve Türkiye'de yapılacak kadın grevine destek vereceklerini söyledi. Etkin Haber (ETHA) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde dünyada ve Türkiye'de yapılacak olan 8 Mart kadın grevine ilişkin İHD İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenleyedi.
 
Açıklama öncesi söz alan ETHA muhabiri Havva Çuştan, dünyada 50'den fazla ülkede ve Türkiye'de kadınların greve çıkacağını belirterek "Erkek egemen sisten dünyanın her yerinde kadınlara saldırıyor ve biz kadın gazeteciler olarak bu saldırıdan payımızı alıyoruz" dedi.
 
Basın açıklamasını Kesire Önen okudu. Önen, "Yarın dünyada 50'den fazla ülkede kadınlar 'Kadın durusa hayat durur' diyerek 8 Mart kadın grevi yapacak. Erkek egemen iktidarlara karşı evde, işte, sokakta, okulda kadının yaşam hakkın ve emeğine sahip çıkacak. Kadın cinayetlerine, tacize, tecavüze ve kadın emeğinin yok sayılmasına 'Dur' diyecek" diye belirtti.
 
BİZDE VARIZ
 
Kadın düşmanı politikalar ile cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren, erkek yargı aracılığı ile taciz, tecavüz ve kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran, kadının ev içi emeğini yok sayan ve cinsiyetçi medya aracılığı ile kadın düşmanlığını her gün yeniden örgütleyen erkek egemen sisteme inat tüm dünyada kadınların "Biz de varız" dediğini hatırlatan Önen, şöyle devam etti:
"Kadınlar işe gitmeyerek, ev işi yapmayarak, iş yerine geç giderek, sosyal medyadan destek açıklamaları yaparak, tüketmeyerek kadın grevine ses verecek. Kadın grevi ile yaşamın yarısı olan kadınların emeğinin de görünür olmasını sağlayacak."
 
Çocuk istismarını affedecek yasa tasarısını, politik kadınların tutuklama ve gözaltı saldırıları ile sindirilmeye çalışılmasını vurgulayan Önen, medyanın erkek tekelinde oluşunun, kadın düşmanlığını artırdığını ve kadın gazeteciler alanda mobinge ve tacize maruz kaldığını kaydetti.
 
MEDYANIN CİNSİYETÇİLİĞİ KADIN DÜŞMANLIĞINDAN
 
Basının yayın kuruluşlarının eril dili ve haber anlayışı ile kadınların ancak 3. sayfa haberlerinde yer bulabildiğini belirten Önen, "Bizler bir taraftan görünmek istemeyen emeğimize sahip çıkarken diğer taraftan da muhalif basını sindirme politikalarının hedefi oluyoruz" dedi.
 
Batman'da çocuk istismarını haber yapan Gazete Şujin muhabirlerinin tehdit edilmesini, Ezidi kadınların yaşadığı insanlık dışı muameleyi gündeme taşıyan Zehra Doğan'ın tutuklanmasını ve son olarak Ankara'da polisin tacizine uğrayan Merve Demirel'in yaşadıklarını kamuoyuna duyuran Derya Okatan'ın gözaltına alınmasını hatırlatan Önen, "Kadın gazeteciler ve kadından yana haber anlayışını ortaya koyanlar, erkek egemen iktidarın tekerine çomak sokuyor" diye konuştu.
 
KADIN GREVİNE SES VERELİM
 
Emekçilerden, kadınlardan saklanan gerçekleri kamuoyuna duyurmayı sorumluluk kabul eden onlarca kadın gazetecinin tutuklu olduğunu vurgulayan Önen, "Bizler medyanın erkek egemenliğine, kadını suçlu gösteren veya magazinsel haberlere konu edinen bu anlayışa karşı çıkıyoruz. Eylem alanlarında erkek muhabirler tarafından tacize uğramanın, taciz ve tecavüzü aklamaya çalışan habercilik dilinin, kadın cinayetlerini 3. sayfalarda kısacık bir haber olarak yer almasının basın özgürlüğü olmadığını çok iyi biliyoruz" diye ifade etti.
 
"Bu nedenle yarın dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yapılacak olan 8 Mart kadın grevini destekliyoruz" diyen Önen, "Kadın durusa dünya durur" diyerek tüm kadın basın çalışanlarını kadın grevine ses vermeye çağırdı.