19 Mayıs 2024 Pazar

ETHA GÜNDEM/ 21 MAYIS 2018

-24 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için siyasi partiler milletvekili aday listelerini bugün Yüksek Seçim Kuruluna teslim edecek.
 
-HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasına ilişkin talep bugün karara bağlanacak. Bir Adım Daha İnisiyatifi, Demirtaş'ın serbest bırakılması talebiyle Çağlayan'da bulunan İstanbul adliyesi önünde basın açıklaması yapılacak. (14.00)
 
-Beşiktaş Abbasağa Parkı'nda HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Ayhan Bilgen'in katılımıyla "Yeryüzü Sofrası" kurulacak. (20.15)
 
-Roboski İçin Adalet Girişimi, 7 yıl süren Roboski davasına ilişkin süreci İHD Ankara Şubesi'nde düzenleyeceği basın toplantısıyla değerlendirecek. (12.00)
 
OHAL İHRAÇLARINA KARŞI EŞZAMANLI EYLEMLER
-KHK'larla ihraç edilen KESK üyeleri, İstanbul'da Bakırköy Özgürlük Meydanı ve Kadıköy Altıyol'da oturma eylemine devam ediyor. (15.00)
 
BAHADIR GÖKÇE YAZDI: 21 MAYIS 1864: ÇERKES SOYKIRIMI
-Çarlığın saldırısı ve askeri zaferin ardından bir milyona yakın Kafkasyalı sürgüne tabi tutuldu. On binlercesi yollarda öldü. Bu yanıyla Ermeni tehciri/soykırımı ile benzer bir akıbeti, 50 yıl önce Çerkesler yaşamıştır. Tehcir ve katliam kesindir. Bunun etnik soykırım olduğu da söylenebilir. 21 Mayıs bu katliam-sürgün-soykırım üçgenini ifade eden sembolik bir tarih.
 
ROJAVA VE 68'İN MİRASI - MARCEL CARTİER
-Rojava, 1968 başkaldırısıyla çok fazla ortak nokta paylaşıyor. O dönemin radikal kuşağı, ilham alma adına yüzünü küresel düzeyde en ilerici ve dogmatik olmayan devrimcilere çevirmişti.