27 Nisan 2024 Cumartesi

ETF Tekstil işçileri gasp edilmek istenen hakları için eylem yaptı

Tuzla'da bulunan ETF Tekstil'de çalışan işçiler gasp edilmek istenen ikramiye hakları için Bahçelievler'de bulunan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği önünde basın açıklaması yaptı, "Fasona değil işçiye para" diye belirtti.

DERİTEKS, ETF Tekstil'de devam eden TİS görüşmelerinde patronun işçilerin ikramiye haklarını ortadan kaldırmaya yönelik teklifini patronun müşterek başkanı olduğu Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği önünde protesto etti.

"Fasona para var işçiye para yok, ETF Tekstil paranı işçiye ver", "Sendikasız çalışma, güvenceli iş için çalışma" yazılı pankartların açıldığı eylemde "Gemileri yaktın geri dönüş yok", "Birlik, mücadele, zafer", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Sendika hakkımız engellenemez" sloganları atıldı.

Eylemde basın açıklamasını okuyan DERİTEKS Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu, işçilerin haklarını gasp etmek isteyen ETF Tekstil patronu Sanem Dikmen'in aynı zamanda Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı olduğu belirtti.

İşçilerin zamlar ve enflasyon nedeniyle gelir kaybına uğradığını ifade eden Numanoğlu, "Bütün bu koşullarda ETF'de işveren yetkilileri ile birçok kez görüşmelerde bulunduk. Toplu iş sözleşme dönemleri işçilerin umutla bekledikleri dönemlerdir. Ancak işveren işçilerin beklenti ev taleplerinden oldukça uzak bir teklifle masaya geldi" dedi.

İŞÇİYE PARA YOK AMA FASONA VAR
ETF patronunun işçisine kazandırmak yerine fason firmalara kazandırmaya ve onlara çok daha fazla para ödemeyi tercih ettiğni belirten Numanoğlu, "Yani işçiye para yok ama fasonlara para bulunuyor. Çok daha fazla üretim maliyetlerine katlanmayı göze alıyor. Bu yanlışı ne kadar daha devam ettireceksiniz? Hem bunu yapacaksınız hem de işçiye gelince yok diyeceksiniz. İşçi burada iyi niyet görmüyor. Fasonlara vereceğiniz paraları işçinize verseydiniz bu sözleşme çoktan bitmişti" ifadelerini kullandı.

Artık uzatmanın ne işyerine ne de işçiye bir faydasının olmadığını söyleyen Numanoğlu, "Fedakarlıkların hep işçiden beklendiği bir çalışma düzeni adil değildir. İşverene buradan sesleniyoruz toplu pazarlık masası işçilere sunacağınız makul tekliflere açıktır. İşçiler yeterince mağdur olmuştur. Toplu İş Sözleşmesinin bağıtlanması ve neticelenmesi için çağrımızı yineliyor ve bundan sonraki süreçte ilgili markalar ve küresel seviyede bağlı bulundukları çalışan hakları organizasyonları ile iletişime geçeceğimizin altını çizmek isteriz" diye koınuştu.