4 Mayıs 2024 Cumartesi

ESP'den grevdeki Atışkan Yapı işçilerine ziyaret

30 Haziran'dan bu yana patronun sefalet ücreti dayatmasına ve sosyal haklarını gasp etme saldırısına karşı Kristal-iş üye işçilerinin grevi sürüyor. Patronun kendilerini aşağıladığını belirten işçiler, ziyarete gelen İYİP milletvekilinin de patrondan yana tutum aldığını aktardı. İşçiler kendilerini ziyaret eden ESP üyelerine ise dayanışmalarından dolayı teşekkür etti. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri, grevdeki Atışkan Yapı işçilerini ziyaret etti.

Atışkan Yapı'nın Eskişehir'de bulunan fabrikasında, Kristal-İş ile 2022 yılının şubat ayından bu yana süren TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Görüşmelerde 60 madde ve geçici 3 maddeden oluşan taslak üzerinde henüz bir mutabakat sağlanamadı. Sözleşmede yer alan maddelerin sadece 3/2'sinde anlaşmaya varılabildi. Geriye kalan maddelerin ise neredeyse tamamı ücret ve sosyal haklara yönelik talepler. 

Patronun açlık ve yoksulluk sınırının çok altında olan ücret dayatmasına ve bazı sosyal hakların sözleşme taslağından tamamen çıkarılmasını istemesine karşı 30 Haziran'dan bu yana sendika üyesi  119 işçi grevde.

Sosyalistlere süreci aktaran işçiler, patron Kazım Atışkan'ın grev alanında bir işçiye "4 bin 300 TL sana fazla" dediğini, işçiler ilkokul mezunu olduğu için aşağıladığını aktardı. İşçiler, "Anı gün İyi Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu fabrikaya geldi. Bizi dinlemeyin işverenden yana tutum aldı" dedi. 

İşçiler, şu ifadeleri kullandı: "Taleplerimiz çok yüksek rakamlar değil. Biz 2022 yılında aldığımız maaşa net yüzde 30 zam talep ettik. İşveren ilk başta herhangi bir teklifle gelmedi. Daha sonra ise 2021 Ocak ayı maaşına brüt yüzde 60 teklif etti. Bu bizim istediğimiz net yüzde 30 zammın çok daha fazla altında kalıyor. Yakacak parası, bayram parası gibi sosyal hakları kabul etmiyor. 9 aydır biz mücadeleyi veriyoruz ve 4 kez toplantı yaptık. Toplantılar sonucunda geldiğimiz nokta grev oldu. 165 çalışanı olan fabrikada 119 sendika üyesi işçi olarak grevdeyiz. Greve çıkmadan önce son ana kadar bekledik ama görüşme için herhangi bir davet gelmedi ve hala hiçbir talep yok. Greve çıktık ve bundan sonra taleplerimiz kabul edilene kadar bu süreci devam ettireceğiz."