19 Nisan 2024 Cuma

ESP ve HDP heyeti Islahiye'de: Enkazın altında kalan AKP-MHP iktidarıdır

ESP ve HDP heyeti depremin en fazla tahrip ettiği yerlerden biri olan Islahiye'yi ziyaret etti. Kent dışından gelen yardımların ulaşmasına izin verilmediğini söyleyen heyet, "Enkazın altında kalan AKP-MHP iktidarıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP Milletvekilleri Muazzez Orhan Işık, Mahmut Toğrul, Tevgera Jinên Azad (TJA) üyelerinden oluşan bir heyet depremde yarısından fazlasının enkaz altında kaldığı Antep'in Islahiye ilçesini ziyaret etti.

Ziyarette ESP ve HDP'liler, iktidarın Islahiye'yi sahipsiz bıraktığına dikkat çekti. Heyeti görünce şikayetlerini dile getiren halk, su, elektrik, arama kurtarmanın yetersiz olduğunu dile getirdi.

İlçede yapılan ziyaretin ardından açıklama yapan heyet adına konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Islahiye'de büyük yıkım yaşandığını söyledi. Uzman ekiplerin bu yıkıma ulaşamadığını ifade eden Mahmut, "Halk kendi imkanlarıyla cenazeleri enkazdan çıkarırken, insanlar sağlık birimlerinden bilgi alamıyor. Bu enkazların altında kalan AKP-MHP iktidarı olmuştur. Organizasyon yok, planlama yok. Yıkımın olduğu Pazarcık gibi Antep gibi her yerde durum aynı" ifadelerini kullandı.

Depremde yaşamını yitirenleri anarak sözlerine başlayan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ise, "Neredeyse şehirlerin büyük çoğunluğu yıkılmış, kalan yerler tehlike arz ediyor. İnsanların barınacağı mekan yok, su, elektrik, telefon erişimi yok. İnsanlar kendi çabalarıyla sığınacak mekanlar, yerler buluyorlar. İnsanlar kendi çabalarıyla yıkıntılar arasında yakınlarını sağ ya da cenazesini çıkarmaya çalışıyor. Gittiğimiz her yerde bu tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Üzerinden 24 saat geçmesine rağmen AFAD çadırlarının yeni yeni kurulacağı ifade ediliyor. Üzerinden 24 saat geçtikten sonra yeni şehre görevlilerin intikal ettiğini görüyoruz. Üstünden 24 saat geçtikten sonra hala bu ilçede, illerde kaç binanın yıkıldığı, kaç kişinin göçük altında kaldığına dair net, somut bilgi yok. Yol boyunca yolların nasıl yıkıldığına şahitlik ettik. Bu felaket sadece şehir merkezlerinde yaşanmıyor. İnsanlar buraya ulaşmak için de büyük bir çaba sarf ediyorlar. Bugün buraya ulaşmak için büyük çaba sarf ettik. Belli bir yerden sonra yollar kapalı. Bu yolların açılması için bile girişim yapılmamış" diye konuştu.

Bu felaket tablosu ortadayken insanların bağıra bağıra destek istediğinin altını çizen Ayşe, şöyle devam etti: "Yakınlarımız göçük altında. 'Açlıktan, susuzluktan, soğuktan kırılıyoruz' diye yetkililere çağrı yaparken, buraya destek sunmayan yetkililer bir de toplumun dayanışmasına engel olmaya çalışıyorlar. Neymiş AFAD haricinde buraya destek gelmiyormuş. 24 saat geçti AFAD nerede, AFAD çadırları nerede, ekmek, battaniye, çocuk maması, kadın hijyen malzemeleri nerede? Bu şehirde insanların tuvalete gideceği mekan bile yok. Gittiğimiz her yerde yurttaşlar 'Nerede bu yetkililer, nerede bu yardım?' diye soruyorlar. Biz de buradan bir kez daha sesleniyoruz; gönüllülerin önüne koyduğunuz engeli kaldırın. 5'li çeteler bu ülkenin varını yoğunu sömürdü. Onların bütün aletlerini, araçlarını buraya seferber edip gönderin. Burada halen göçük altında nefes aldığını bildiğimiz insanlar var. Hala geç değil. En hızlı biçimde buraya yardımın, desteğin gelmesi lazım."

'OHAL DEĞİL, AFET BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ'
ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran da, "Halkımız büyük acı ve yıkımlarla karşı karşıya. Halk; 'Devlet nerede?' diye soruyor. Halk acılarıyla, ölüleriyle başbaşa kalmış durumda. Halkımızın cenazelerini alacakları araçlar yok. OHAL ilan etmek, halklarının dayanışmasını engellemektir. Bütün halk seferber olmuş durumda ama her yerde engel var. Acilen bu 10 kentte OHAL değil afet bölgesi ilan edilmeli. Halklarımızın ihtiyaçları yerine getirilmelidir" diye belirtti.

HDP milletvekili Muazzez Orhan ise ilçede doğru düzgün arama kurtarma çalışmasının yapılmadığını söyleyerek, "Her ekrana çıktığından devletin gücünden büyüklüğünden bahseden iktidar maalesef 24 saat geçmesine rağmen ilçeye ulaşamadı. Islahiye'de şuanda cenazeler kepçelerle çıkarılmaya çalışılıyor. İnsanlar evlerine gidemiyor. Yaşlı hasta ve çocukla kaç gündür aç ve susuz. Öfke çok büyük. Amaç insanları yaşatmaksa yardım kampanyaların önünü açmak gerekiyor ve hemen yetiştirmek gerekiyor" dedi.

Heyet ardından Islahiye'nin köylerini ziyaret etti.