6 Mayıs 2024 Pazartesi

ESP PM Üyesi Toper: Esenyurt'a yardımdan çok polis gönderildi

Esenyurt'ta yaşanan selin ardından dayanışma ziyaretinde bulunan ESP heyetinde yer alan Toper, durumun görünenden daha vahim olduğunu kaydetti. Mahellenin yığılan polis ve bekçilerle yardım bölgesinden ziyade savaş alanına döndüğünü belirten Toper, bugün 16.00'da mahallede bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul İl Örgütü, Esenyurt'ta selden mağdur olan ailelere  dayanışma ziyareti gerçekleştirdi. 

Yoğun yağmur nedeniyle dereler taştı, sokaklar göle döndü. Evler ve işyerleri sular altında kalırken, bir çok araçta sel sularına kapıldı.

Selin ardından Esenyurt halkına yardım etmeye giden ESP heyeti içerisinde yer alan Parti Meclisi (PM) üyesi Mustafa Naci Toper, karşılaştıkları manzarayı ETHA'ya aktardı. Mahalleyi "savaş alanı" olarak tanımlayan Toper, "Ciddi bir polis yığınağı vardı. Akrep denilen zırhlı araçlar, çevik kuvvet polisleri mahallede konuşlanmış, silahlı bekçiler de sürekli etrafta geziyordu. Sanki sel felaketinin yaşandığı bir mahalleden ziyade savaş alanına gitmiş gibiydik" dedi. 

Polisler tarafından mahallenin giriş ve çıkışlarının kapatıldığını ancak mahalleden çıkan mağdur ailelerle görüşme yapabildiklerini dile getiren Toper, "Durumun daha da vahim olduğunu gördük. Çok daha fazla aile içeride mahsur kalmış, komşularının yardımlarıyla kurtarılmış. Mahalle zaten çok yoksul, maddi olarak çok kayıp yaşanmış selde" ifadelerini kullandı. 

Dere yatağında yapılaşma için belli bir kotaya kadar imar izni olduğunu hatırlatan Toper, "Dere yatağına doğru indikçe imar izninin müteahhitlere fiili olarak peşkeş çekildiğini, yasa dışı bir durumun olduğunu gördük. Herhangi bir izin verilmemesi gerekirken AKP belediyeciliği döneminde izinler verilmiş, CHP belediyeciliği de uzlaşmış, tablo buydu" diye konuştu.

Yıkımın yalnızca mahallede değil etrafında da yaşandığına ve ekiplerin oralara gitmediğine dikkat çeken Toper, "Mahallenin içine yoğunlaşmış bir ekip vardı. Ama etrafta da mağdur olan yıkıntıların arasında kalan aileler var. Aileler, devlet yetkililerinden önce bizim gittiğimizi söyledi. Onlarla görüşüp dayanışma dileklerimizi ilettik, elimizden geleni yapacağımızı belirttik" dedi.

Toper ayrıca bugün saat 16.00'da mahalle girişinde bir basın açıklaması yapacaklarını duyurdu, "Sel felaketinin değil rantın öldürdüğünü söyleyeceğiz" dedi.