6 Mayıs 2024 Pazartesi

ESP Kürdistan: Roboskî hafızalardan silinmeyecek

Roboski katliamının 7. yılına ilişkin açıklama yapan ESP Kürdistan, "Roboskî hafızalardan silinmeyecek" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 28 Aralık 2011 gecesi Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde çoğu çocuk 34 insanın TSK savaş uçakları tarafından bombalanarak katledilmesinin yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı.
 
Açıklamada, "Roboskîliler, geçmişten bugüne Kürdistan'ın faşist sömürgeci-işgalci devletler tarafından 4 parçaya bölünen toprakları arasında çay, şeker, mazot gibi eşyaları getirip satarak geçimlerini sağlarlar. Ama bu kez çıktıkları yoldan dönerken sınırda işgalci TSK askerleri tarafından önleri kesildikten sonra savaş uçaklarıyla bombalanarak katledildiler" denildi.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Faşist AKP-medya eliyle bu saldırı gündemden uzak tutulmaya çalışıldı. Katliam 24 saat sonra haberlerde yer aldı. Medya açıkça sivillerin katledilmesini sansürledi.
 
"Bu katliamla ilgili İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin 'ölmeselerdi yakalanacaktılar' diyerek katliamı normalleştirmeye çalıştı. Fakat biz emri kimin verdiğini biliyoruz! AKP-Saray iktidarı 'operasyon kazası' diyerek olayın üstünü ört pas etmeye çalıştı. Dönemin başbakanı faşist diktatör Erdoğan: '30-40 kişilik grup, katırlar var insanlar var o yükseklikten kim olduğunu anlamak mümkün değil TSK görevini samimi bir şekilde görevini yapmıştır' diyerek TSK'nın savaş uçaklarının bombalayarak insanları katletmesini savundu. Adeta katliamı üstlendi.  Katliama karşı Kürdistan'da ve Türkiye'de tepkiler yükselince katliamcı komutanlar Fetöcü ilan edildi. Dava kapatılmaya çalışıldı.
 
"Adalet peşinde koşan Roboskî Aileleri çocuklarının mezarlarına gittikleri için cezalandırılmak istendi. Onlarca yakınını katliamda kaybeden Şirnex vekili Ferhat Encü'yü tutuklanarak katliam unutturulmak istendi. Amed, Pîrsus, Dîlok katliamlarındaki gibi adalet mücadelesi Saray yargısı tarafından engellenmeye çalışıldı. Kemal Kurkut ve Tahir Elçi cinayetlerinde olduğu gibi Roboskî'de de cezasızlık politikası ile katiller cesaretlendirildi.
 
"Bu dava sadece Roboskî ailelerinin davası değildir. Bu dava Kürdistan ve Türkiye halklarına katliam siyasetini dayatan sömürgeci faşist rejime karşı olan herkesin davasıdır. Roboskî aileleri ile dayanışmayı büyütmek, mahkemelerde ve kavga alanlarında adalet mücadelesini yükseltmek hepimizin sorumluluğudur."