18 Mayıs 2024 Cumartesi

ESP Kürdistan: Halepçe'nin hesabını soracağız

34 yıl önce Halepçe Katliamını gerçekleştiren zihniyetin on yıllardır hala sürdüğüne dikkat çeken ESP Kürdistan, "Soykırımcılar ve katliamcılar kaybedecek, halkımız kazanacak. Halepçe şehitlerini unutmayacağız, katliamın hesabını soracağız" dedi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, Halepçe katliamının 34. yılına ilişkin açıklama yaptı. 16 Mart 1988'de kimyasal silah kullanılarak katledilenleri anan ESP Kürdistan, soykırımcı ve katliamcıların kaybedeceğini halkların kazanacağını belirtti. 

Açıklamada, "Gerici faşist diktatör Saddam, halkımıza dönük asimilasyon çabaları sonuç vermeyince, İran ile tutuştuğu savaşı, boyunduruk altına alamadığı Kürtlere dönük soykırımın fırsatına çevirmek istedi. Enfal Harekâtı bu amaçla tertiplendi. Buna göre Saddam rejimi, 23 Şubat-16 Eylül 1988 tarihleri arasında Güney Kürdistan'a (Başûr) yönelik, sekiz aşamalı bir soykırım operasyonu başlatmıştı. Halepçe bunun bir etabıydı kuşkusuz. Aralarında siyanür ve hardal gazının da olduğu envai çeşit kimyasal gaz kullanıldı. Yaşlı ve çocukların çoğunluğunu oluşturduğu, halkımızın 5 bine yakın evladı boğuldu, yandı, kavruldu. Sonraki yıllarda bu kimyasal gazları emperyalistlerin temin ettiği belgelendi" dedi. 

Aradan on yıllar geçmiş olsa da sömürgeci bölge iktidarları tarafından Kürt halkına dönük soykırımcı politikaların hala sürdüğünün altı çizilen açıklama şöyle devam etti: "Dağlarımız bombalanıyor, idam sehpaları kuruluyor, topraklarımız sömürgeci faşist orduların postallarıyla çiğneniyor, hapishanelerde zulüm bitmek bilmiyor. Dün Saddam'ın altın varaklı saraylarında planlanıyordu sömürgeci planlar, bugün de Erdoğan'ın kat be kat şatafatlı saraylarında. Zaman mekan değişse de sömürgeci zihniyet aynı. Fakat aynı olan bir şey daha var ki, o da halkımızın özgürlük düşleri, isteği ve mücadelesi. Tüm soykırımcı, katliamcı ve tasfiyeci saldırganlık para etmiyor, etmeyecek. Soykırımcılar ve katliamcılar kaybedecek, halkımız kazanacak! Halepçe şehitlerini unutmayacağız, katliamın hesabını soracağız."