2 Mayıs 2024 Perşembe

ESP Kürdistan: Evet Kürdüz ve şovenizme hayır diyoruz

Sakarya'da Kürtçe konuştuğu için ırkçı Hikmet Usta tarafından öldürülen Kadir Sakçı ve oğlu Burhan Sakçı ile ilgili açıklama yapan ESP Kürdistan, cinayetin sorumlusunun şovenizm zehiri saçan AKP olduğunu belirtti.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, Sakarya'nın Hendek ilçesinde Kürtçe konuştukları gerekçesi ile ırkçı Hikmet Usta'nın silahlı saldırısı sonucu Kadir Sakçı'nın yaşamını yitirmesi ve oğlu Burhan Sakçı'nın ağır yaralanmasına ilişkin açıklama yaptı.
 
ESP Kürdistan, "AKP-MHP faşist ittifakının şovenist, Kürt düşmanı politikaları can almaya devam ediyor. Meclis kürsüsünden, miting meydanlarından, TV ekranlarından sabah akşam 'Tek millet' propagandası yapıp halklar arasında düşmanlık kışkırtılıyor. Kürdistan'a ait değerler aşağılanıyor, siyasi temsilciler terörize edilip ötekileştiriliyor. Ekonomik kriz de dahil iktidarın tüm günahlarının faturası Kürtlere kesilmek, 'terörle mücadele' adı altında yürütülen kirli savaş politikaları ile batıdaki işçi ve emekçiler saray diktatörlüğüne yedeklenmek isteniyor" dedi.
 
'SALDIRININ SORUMLUSU AKP'DİR'
 
Şovenizm zehiri ile insani değerlere yabancılaştırılmış en lümpen kesimlerin ise geçmişte olduğu gibi bugünde Kürtlere saldırmak için fırsat kolladığı ifade edilen açıklamada, "En son Sakarya'nın Hendek ilçesinde sokakta Kürtçe konuştukları bahanesiyle Hikmet Usta tarafından silahlı saldırıya uğrayan Muşlu Kadir Sakçı hayatını kaybederken oğlu Burhan Sakçı ağır yaralandı. Bir grupla baba ve oğlunun yolunu kesenlerin 'Kürt müsünüz, Suriyeli mi?' sorusuna 'Evet Kürdüz' yanıtını alan Usta'nın 'zaten sizi sevmiyorum' diyerek oracıkta silahına sarılmasının sorumlusu AKP iktidarıdır" diye belirtti.
 
Yaşananın kamusal alanda Kürtçe konuşanlara yönelik ilk saldırı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Kürtçe konuştuğu ya da şarkı söylediği için öldürülen ve ya linç edilen onlarca insan vardır. Olayların bir çoğu adli vaka diye geçiştirilmekte, cezasızlık ve ya tahrik indirimleriyle katiller cesaretlendirilmektedir. Kamusal alanda Kürtçe konuşanlara yönelik cinayetler politiktir. Anadilde eğitimi yasaklayan, Kürtçe tabelaları indiren, 'Kürtçe ıslık çaldı' diye insanlara ceza verecek kadar şovenizmden gözü dönmüş olanlar bu cinayetlerin politik sorumlularıdır" denildi.
 
Bu nefret diline ve cinayetlerine Kürtlerden önce başta Türkler olmak üzere bu coğrafyanın kardeş halklarının karşı çıkması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Çünkü katledilen yalnızca canlar değil, birlikte yaşama inancı ve kardeşlik hukukudur. Şovenist, milliyetçi politikaların halklarımıza, ezilenlere kan, gözyaşı ve düşmanlık duygularından başka verebileceği hiç bir şey yoktur" diye kaydedildi.
 
'POLİTİK ÖZGÜRLÜKLER MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'
 
ESP Kürdistan, "Biz sosyalist yurtseverler olarak, Kadir ve Burhan Sakçı gibi tekçi dayatmalara karşı 'Biz Kürdüz' demeye devam edeceğiz. Kürtçenin kamusal alanda yasaklanmasına karşı politik özgürlükler mücadelesini sürdüreceğiz. Sakçı ailesine ve halkımıza başsağlığı dilerken, şovenizmi bir halk sağlığı olarak gören herkesi bu davanın takipçisi olmaya davet ediyoruz" diye belirtildi.