28 Mart 2024 Perşembe

ESP ile dayanışma eylemleri sürüyor

Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne yönelik siyasi soykırım saldırısı, İskoçya, İsviçre, Hollanda, Almanya ve Belçika’da yapılan eylemler ile protesto edildi. Saray faşizmine karşı birleşik mücadele mesajlarının verildiği eylemlerde, sosyalist faşist şeflik rejimine biat etmeyeceği vurgulandı.

İSKOÇYA
İskoçya’nın başkenti Edinburg’da eylem yapıldı. AvEG-Kon’a bağlı Göçmen Aileler Birliği tarafından yapılan eylemde, Saray faşizminin sosyalistlere yönelik soykırım saldırılarının yeni olmadığı belirtildi. 


Sosyalistlerin faşizme karşı mücadele ile kadın ve gençlik mücadelesindeki kararlılığı nedeniyle hedef alındığına dikkat çekildi. Sosyalist devrimcilerin kararlılığının faşist şeflik rejimini korkuttuğu vurgulandı, “Gözaltı ve tutuklama terörü ile yıldıramayacaksınız” denildi.

İSVİÇRE

İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu, Sosyalist Kadın Birlikleri, Young Struggle ve Tutsakların Sesi Platformu, Basel’deki Clara Meydanı’nda eylem yaptı.

Eylemde, Aveg-Kon’un hazırladığı bildiri okundu. Avrupa’daki devrimci ve ilerici güçler, faşist rejimin sosyalistlere yönelik saldırılarına karşı mücadele etmeye davet edildi. Eyleme, CDK-S, Devrimci Duruş, DİDİF, MLPD, Bir-Kar da katıldı. 

HOLLANDA
Hollanda'nın Den Haag kentinde VEKSAV'ın çağrısıyla eylem yapıldı.

Aveg-Kon adına yapılan konuşmada, "Erdoğan, halkımızı korona salgınında ölümün içine atarken, ESP’ye HDP’ye, sosyalistlere siyasi kırım uyguluyor" denildi. 

İktidarın amacının, sosyalist partiler, HDP ve tüm mücadeleci dernek ve sendikaların kapısına kilit vurmak olduğu belirtildi. Aveg-Kon, Avrupa alanında bütün sosyalist ve demokratik güçlere, faşizme karşı kişi ve kurumlara faşist şeflik rejiminin ESP'ye ve diğer kurumlara dönük siyasi soykırım saldırılarını püskürtme çağrısını yaptı. 

Dem-Ned ve ADHK temsilcileri de yaptıkları konuşmalarda birleşik mücadelenin önemine dikkat çekti. Eylem, "Yaşasın enternasyonel dayanışma”, “Tutuklu sosyalistler yalnız değildir’’, “Diktatör Erdoğan’’ sloganları ile sona erdi.

ALMANYA
Almanya'nın Hamburg kentinde AvEG-Kon'a bağlı AGİF'in çağrısıyla ESP'ye yönelik siyasi soykırım operasyonları protesto edildi.

AGİF adına yapılan açıklamada "AKP-MHP faşist diktatörlüğününün başını çeken Erdoğan'ın sosyalistlere, gazetecilere ve sanatçılara karşı başlattığı siyasi soykırım operasyonu boşa çıkarmak için birlikte mücadele edelim" çağrısında bulundu.

Young Struggle adına yapılan açıklamada ise ESP'ye yönelik saldırıyı kınarken gözaltına alınanların aralarında SGDF'lilerinde bulunduğu kaydedildi, "Erdoğan faşizmi gençlerin üzerinden ellerini derhal çek" diye belirtildi.

AvEG-Kon ve ESP açıklamalarının da okunduğu eyleme, Partizan, Zora ve Kızıl Bayrak destek verdi. Eylem "ESP umuttur umut dimdik ayakta", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganlarıyla sona erdi.

Almanya'nın Ulm kentinde Türkiye'de sosyalistlere yönelik gözaltı saldırısı yapılan eylemle protesto edildi.

"Faşizme karşı, dayanışma büyütelim" yazılı pankartın açıldığı eylemde AvEG-Kon adına yapılan konuşmada "Faşizmin muhalif sesleri susturarak, diktatörlüğü korumak istiyor. ESP'den, HDP'ye, Halk Cephesi'ne, seçilmiş milletvekillerine, belediye başkanlarına, sanatçılarına  uzanan onbinlerce kişiyi hapishanelere atarak, bizleri susturmak istiyor. Bugün sosyalistlere yönelik siyasi soykırım saldırısı ile karşımıza çıkarak susmamızı istiyor" dedi. Konuşmada, "Bugün bunlara sessiz kalırsak yarın HDP'yi ve sosyalist partileri kapatarak tüm toplumu konuşamaz hale getirecekler" diye kaydetti.  

"Umut dimdik ayakta" diyen AvEG-Kon temsilcisi, gözaltına alınanların derhal serbest bırakılmasını söyledi.

HDP, MLPD, İnternational Bündis, Linke Parti (Sol Parti), ATİF, ADHF, DİDF, AGİF, SKB ve Avrupa Demokrat Gazetesi emekçilerinin katıldığı eylemde, MLPD temsilcisi Gerhard Schönfeld de bir konuşma yaptı. Gözaltına alınan sosyalistlerle dayanışma içinde olduklarını söyleyen Schönfeld, gözaltına alınların derhal serbest bırakılmasını ve faşizme karşı mücadelenin önemine vurgu yaptı.

Eylem, "Faşizme karşı omuz omuza", "Tutuklu sosyalislere özgürlük" sloganlarının atılması ile son buldu.

BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de sosyalistlere yönelik siyasi soykırım operasyonu protesto edildi.

Halkevi Brüksel, Sosyalist Kadın Birliği ve Tutsakların Sesi Platformu tarafından Brüksel'deki Türkiye Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen eyleme Partizan destek verdi.

"Gözaltındaki sosyalist ve gazetecilere özgürlük" pankartının açıldığı eylemde, gözaltı saldırısı atılan sloganlarla protesto edildi.

Eylem ESP Avrupa temsilciliği adına yapılan konuşmanın ardında sonra erdi.