25 Nisan 2024 Perşembe

ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü: Yaşamak için greve

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, milyonlarca işçinin, bir avuç zenginin evlerinde kalıp, virüsten korunabilmesi için çalışmak zorunda kaldığını belirtti; "Ücretli izin hakkımız. Çalışmak ve yaşamak arasında seçim yapmak zorunda değiliz" dedi. Tümüklü, işçi ve emekçilere greve çıkma çağrısı yaptı. 

AKP iktidarı, koronavirüs nedeniyle halklara "evde kalın" çağrısı yapıyor. Halk bu çağrıya büyük oranda uydu, sokaklar ıssız. Birçok kamu kurumu neredeyse boş. Ancak, binlere işçi ve emekçi hala çalışıyor. Sağlıklarını kaybetme endişesi taşısalar da ekonomik olarak yarını yaşama kaygısı daha da ağır basıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Çankaya Köşkü'ndeki "Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı"nın ardından "Ekonomik İstikrar Kalkanı" adı altında ekonomi paketini açıkladı. 100 milyar liralık bir kaynak setini devreye koyduklarını söyledi. Ancak pakette ne işçi ve emekçiler için ne de kadınlar için bir şey çıktı. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), "yaşam ile çalışmak" arasında seçim yapmaya zorlanan işçi ve emekçilere, ücretli izin haklarının karşılanması talebiyle greve çıkma çağrısı yapıyor.

ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, yaşam hakkının en temel hak olduğunu belirterek, insanlara yaşamak ve çalışmak arasında tercih yapmaya zorlanmasının insanlık dışı olduğunu söyledi.

Tümüklü, "Egemenler burjuvaziyi kurtarmak için milyar dolarlık paketler açıklıyor. Bu paketler işsizlik fonu ya da vergilerden oluşturuluyor. Ancak işçi ve emekçiler kullanamıyor. Biz üretenlerin, fonların oluşmasını sağlayanların, bu fonlardan faydalanmalarını istiyoruz. Yani işçiler, emekçiler, yoksullar ve ev emekçisi kadınlar." dedi.

Milyonlarca işçi ve emekçinin olduğunu ancak bir o kadar da işsizin bulunduğunu kaydeden Tümüklü, insanların evlerinde kalabilmeleri için "Açlıktan ölür müyüm, ekmek alacak parayı nereden bulurum" gibi kaygılarının olmaması gerektiğini vurguladı. 

Ücretli iznin işçi ve emekçilerin hakkı olduğunu söyleyen Tümüklü, "Ücretli izin işçilerin hakkıdır. Bunun somut söylemi de grevdir. Biz kendimize ait olmayan bir şey istemiyoruz. Bu bize ait olan bir haktır ve bunu kullanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın açıkladığı paketin "Toplumun asalaklarının yaşamasını sağlamayı" amaçladığını vurgulayan ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü, "Üretenler olarak, bu hakkın gerçek sahipleri olarak bu hakkı istiyoruz ve bunu örgütlüyoruz" dedi. 

Toplumsal yaşamın sürmesi için bazı alanlarda üretimin sürmesi gerektiğini kaydeden Tümüklü, ancak bunun için gerekli koşulların sağlanması, tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekti.

'KAPİTALİZMDEN KURTULMALIYIZ'
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, "Grev" çağrısını tüm ezilenlere yaptıklarını vurguladı ve ekledi: "Bu dünyayı kapitalizm bu hale getirdi. Doğal sistemi yıkan insanlığı, dünyayı hatta uzayı da bir çöpe çeviren bir sistemle karşı karşıyayız. İşçi sınıfının yarattığı değer ve emek üzerinden kendini var eden sistem, bu sistemin sahipleri dünyayı yok ediyor. Kapitalizmden kurtulmalıyız çünkü gideceğimiz başka bir dünya yok.

Koronavirüs tüm insanlığın yaşamını değiştirdi. Bu bir evrim, doğal bir evrim. Ekosistemin yıkımı karşısında doğa kendi evrimini ortaya koyuyor. Bu diyalektik olarak böyledir. Ama daha büyük bir yıkımla karşı karşıya kalmak istemiyorsak, yıkmalıyız. Kapitalizm kaderimiz değil, sosyalizm mümkün."