3 Mayıs 2024 Cuma

ESP: Emperyalizme savaş, halklara barış

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla açıklama yapan ESP "Emperyalizme savaş, halklara barış" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla "Emperyalizme savaş, halklara barış" başlıklı açıklama yaptı.

İşçi sınıfı ve ezilenlere açlık, yoksulluk ve savaştan başka hiçbir vaadi kalmayan kapitalizm tarihinin en ağır krizini yaşadığı vurgulanan açıklamada, "Bu kriz öncekilerden farklı olarak bir varlık yokluk krizi olarak yaşanıyor. Kapitalizm, emperyalist küreselleşme evresinde varoluşsal krizini yeni savaşlarla aşmaya çalışıyor" diye belirtti.

Dünyanın emperyalist ülkelerin savaş politikaları altında uçuruma sürüklendiği kaydedilen açıklamada, "Bu savaşların merkezinde Ortadoğu coğrafyası duruyor. ABD ve Rusya emperyalizmi arasındaki rekabet halklarımızın canı ve kanı üzerinden şekilleniyor. Emperyalizmin özellikle Suriye ve Rojava'da sömürgeci Türk burjuvazisiyle kurduğu çıkar ilişkisi halklarımızın geleceğini tehdit ediyor. Emperyalizmin ve bölge gerici devletlerinin tehdit olarak gördüğü Rojava devrimi halklara umut olduğu kadar sömürgecilik için kâbus niteliği taşıyor" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Kürt halkına karşı inkarcı ve sömürgeci kirli savaş politikalarını sürdüren faşist Türk devleti de her fırsatta ezilen halkların kazanımı olarak yükselen Rojava devrimini boğmak için elinden geleni yapıyor. Faşist Türk devletinin amacı Rojava devrimini boğmanın yanında, Kürt özgürlük hareketini ve devrimci hareketi tasfiye etmektir. Ezilen Kürt halkı ve öncüleri ise inkârcı ve sömürgeci AKP-MHP iktidarına karşı direnerek ezilen halkların özgürlük bayrağını dalgalandırmaya devam ediyor.

"Türk devleti bir taraftan rejim krizi, diğer taraftan ekonomik krizle boğuşurken çareyi yedi düvelle savaşmakta buluyor. Faşist şeflik rejimi içte ve dışta yürüttüğü sömürgeci savaş politikalarına toplumsal rıza üretmek için milliyetçiliği ve şovenizmi yükseltiyor. Yeni-Osmanlıcı ve yayılmacı heveslerini Suriye'de beslediği cihatçı çeteleri Libya'da konumlandırarak ve Akdeniz'de savaş naraları atarak elde etmeye çalışıyor.

"Faşist şeflik rejiminin işçi sınıfı ve ezilenlere sömürüden ve savaşlardan başka sunabileceği hiçbir şey yok. Ekonomik krizde zenginliğine zenginlik katanlar bir tarafta, yoksullaşan milyonlar bir tarafta duruyor. 

"Türk işçi ve emekçilerini kaderini eline almaya, AKP-MHP faşizmine ve onun inkarcı, sömürgeci ve yayılmacı savaşlarına karşı sınıf savaşımını yükseltmeye, ezilen Kürt halkının onurlu barış talebini sahiplenmeye çağırıyoruz.

"1 Eylül Dünya Barış Günü'nde alanlarda olmaya, emperyalist savaşlara karşı durmaya, sınırsız, sınıfsız ve sömürüsüz özgür bir dünya için emperyalizme ve bölge sömürgecilerine karşı ayaklanan dünya halklarının öfkesini kuşanarak anti- emperyalist mücadeleyi büyütelim. 

"Ezilen halkların adil ve demokratik barış özlemini gerçekleştirmek için birleşik mücadele saflarında buluşalım."