18 Mayıs 2024 Cumartesi

ESP: Emek, adalet ve özgürlük için Newroz'a

Newroz'un, tüm ezilenlerin birleşik mücadele hattının siperi olduğunu kaydeden ESP, bu siperi büyütmeye çağırdı. ESP, "Emperyalist savaşa, sömürüye ve sömürgeciliğe karşı; emek, adalet ve özgürlük için Newroz'a" dedi. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), emperyalist savaşa, sömürüye ve sömürgeciliğe karşı; emek, adalet ve özgürlük için tüm halkları Newroz'a çağırdı. 

Yazılı açıklama yapan ESP, Newroz ateşinin Amed'den İstanblu'a, İzmir'den Hakkari'ye meydanları ısıttığını, isyan ve özgürlük ateşi kardeşlikle buluştuğunu belirtti. "Fabrika önlerinde grev halaylarında işçi direnişleri ile yakılan, kadınların elindeki meşaleyle Taksim sokaklarını aydınlatan ateşler şimdi Kürt halkının diriliş günü Newroz'da, Newroz alanlarında harlanıyor" denilen açıklamada, Newroz'un 2600 yıllık tarihi hatırlatıldı. 

'DEHAQLAR TÜM DÜNYADA KOL GEZİYOR'
Bugün de Modern Dehaqlar'ın dünyanın dört bir yanında ezilenlere karşı zulümlerine devam ettiği söylenen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Emperyalist bir paylaşım mücadelesinin izdüşümü olan Rusya-Ukrayna savaşıyla yanı başımızda halkları ölüme, açlığa, yoksulluğa, göçlere sürüklüyor. Çağdaş Dehaq düzenini temsil eden vahşi, zulümkar ve sömürgeci kapitalist emperyalizm tüm dünyada insanlığı bir yok oluşa sürüklüyor. Dehaqlar tüm dünyada kol geziyor.

Coğrafyamızın modern Dehaqları olan Türk burjuva devleti ve sömürgeci faşist AKP rejimi, Kürt halkına yönelik inkâr ve imha politikalarını, sömürgeci boyunduruğunu sürdürüyor. Sömürü çarkıyla işçi ve emekçilere açlığı, yoksulluğu, işsizliği dayatıyor. Erkek egemen ve homofobik düzeniyle kadın ve LGBTİ+ kırımına yol açıyor. Doğayı geri dönülmez biçimde tahrip ediyor. Ezilen inançları yok sayıyor.

'SARAYLARI TUTUŞTURMANIN VAKTİDİR'
Fakat dövüşenler, bu barbar ve sömürücü düzene karşı demirci Kawa'nın yaktığı ateşi büyütenler de var bu havalarda. İşte fabrika önlerinde direniş ateşlerini yakarak 'direne direne kazanacağız!' diyen işçiler, işte inkarcı sömürgeci faşist Saray düzeninin karşı tüm tasfiyeci saldırılarına karşı ulusal onurunu korumak için diz çökmeyen, 'serhildan, berxwedan, azadî!'(başkaldırı, direniş, özgürlük) haykırışını dilinden düşürmeyen Kürt halkı, işte tüm cins kırımcı politikalara ve erkek egemenliğine karşı 'susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!' diyen kadınlar… Kawa'nın ateşi, ezilenlerin sokaklarını aydınlatıyor. Ve şimdi o ateşleri birleştirmenin, kondulardan ve kulübelerden çıkıp zulüm Saray'larını tutuşturmanın vaktidir.

'NEWROZ ÇAĞRIDIR'
Newroz; çağrıdır. Kıvılcımları ateşlere, ateşleri yangınlara dönüştürmenin çağrısıdır. Ellerinizi, öfkenizi ve ateşlerinizi birleştirin kardeşler. Newroz; ateşin aydınlığıdır, zemheri kışın ardından patlayan bahardır. Kopkoyu karanlığın ardından yükselen aydınlığın ve baharın çağrısına kulak verin kardeşler!

'NEWROZ KARDEŞLEŞMEDİR'
Newroz; kardeşleşmedir. Kürt halkının özgürlük için uzattığı eli tutma, özgürlük halayında buluşma vaktidir. Kardeşliğin ve özgürlüğün bu çağrısına kulak verin kardeşler!

'NEWROZ BİRLEŞİK MÜCADELE HATTININ TEMEL SİPERİDİR'
Newroz; çağın Dehaq'larının faşist sömürgeci devlet terörüne karşı boyun eğmeyen çağdaş Kawa'ların; sosyalistlerin, yurtseverlerin, devrimcilerin, toplumsal mücadelenin öncü bölüklerinin, 8 Mart'tan 1 Mayıs'a uzanan birleşik mücadele hattının temel bir siperidir. Bu siperi büyütün yoldaşlar!

O yüzden şimdi Newroz zamanı! O yüzden şimdi Newroz'da alanları zapt etmenin zamanı!"