26 Nisan 2024 Cuma

ESP Ankara'da ekonomik kriz paneli düzenledi

Ankara ESP İl Örgütü "Ekonomik Krizi Tartışıyoruz" başlıklı panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık ile SKM MYK üyesi Gülçin Aykul katıldı.
ESP Ankara İl Örgütü, Batıkent Yeni Yaşam Derneği'nde "Ekonomik Krizi Tartışıyoruz" başlıklı panel gerçekleştirdi. Panelde KHK ile ihraç edilen Veli Saçılık, SKM MYK üyesi Gülçin Aykul konuştu.
 
Panelde ilk sözü alan Veli Saçılık, yaşanılan krizin kapitalizmin varoluşsal krizi olduğu kadar, iktidar çevresinin ülke ekonomisindeki "saadet zinciri" şeklindeki yapılanması olduğunu belirtti.
 
Saçılık şunları kaydetti:
"Bugün mahkemelere baktığımızda bütün yolsuzlukların hükumet tarafından kayrıldığını görüyoruz. Bu yandaşların devleti pervasızca sömürmesi krizin nedenleri arasındadır.
 
"İktidarın krize karşı aldığı önlemler işçileri tutuklamak, krize karşı duran herkese karşı jandarmasını, polisine öne sürmek. Daha çok polis ve jandarmanın alınması bundandır. 
 
"AKP'nin sermayeye 'biz sizin için çalışıyoruz, sizin için varız' deme şekli, OHAL ile başlayan grevleri yasaklamaları, genel olarak işçi sınıfını güçsüz ve politika dışı bırakmasıdır. İşçi sınıfı adeta Roma dönemi köleleri gibi çalıştırılıyor.
 
"Tüm toplum işçi sınıfının sırtından geçinirken, işçi sınıfı politik özne olarak çok geride kaldı. Hava alanı direnişi ise işçi sınıfının politik alanın içine hamle girişimidir. AKP'nin bu durumdan korkması ve 27 işçiyi tutuklaması bundandır. 
 
"Biz sosyalistlerin işçi sınıfı ile ilişkileniş düzeyi de bu noktada önemlidir. İşçi sınıfın politik hareketlenmesinde esas mesele işçi sınıfına dokunabilmektir. Sosyalistler ekonomik kriz konusunda taraf olmak ve işçi sınıfına net şekilde dokunmak zorundadır. İşçi sınıfı örgütlenmeli ve politik alana dahil olmalıdır. Bu da öncelikle sosyalistlerin görevidir." 
 
Saçılık'tan sonra söz alan SKM MYK üyesi Gülçin Aykul ise kadınlar cephesinde krizin daha sert yaşandığını kaydetti. Aykul, iktidarın sunduğu yeni ekonomi programı ve enflasyon ile mücadele programının piyasalardaki güven ortamını güçlendirmek yerine daha da kötüye götürdüğünü söyledi. Aykul, borsadaki değer kaybının yüksek olaması mali krizin boyutunu gösterdiğini de ekledi. Krizin en çok halka yansıdığını belirten Aykul, "raflarda her gün fiyat değişimi oluyor, 3 günde 3 farklı fiyatın görüldü. 2.5 liralık bir süt, ertesi gün 4.5 lira oluyor" diye konuştu.