28 Kasım 2025 Cuma

ESP: 2026 bütçesi halkın değil sermayenin bütçesidir

Meclis'te görüşmeleri süren 2026 bütçesine dair açıklama yapan ESP MYK, "Saray bütçesine hayır diyeceğiz, insanca yaşam ve özgürlükler için örgütlü mücadelede ısrar edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Merkezi Yürütme Komitesi (MYK), Meclis'te görüşmeleri süren 2026 bütçesine dair yazılı bir açıklama yaptı.

Açlık sınırının 28 bin, yoksulluk sınırının 92 bin TL olduğu vurgulanan açıklamada, "TBMM'deki bütçe görüşmeleri devasa bir yalana kılıf uydurulmasından başka bir anlam ifade etmiyor. Rakamlar, oranlar değişiyor ama gerçek değişmiyor. Yöntem değişiyor ama sonuç değişmiyor. Bütçe komisyonunda ve genel kurulda yapılan göstermelik tartışmalar halka demokrasi ve katılımcılık olarak pazarlanıyor. Milyonlarca emekçinin alın teri, çalınan emeği, gasp edilen hayatı üzerinden kurulan burjuva saltanat tüm halkın kaderi imiş gibi 'halkın bütçesi' demagojisi yapılıyor" denildi.

'BÜTÇE GELİRLERİ EMEKÇİLERİN SIRTINA YIKILMIŞTIR'
Her yıl ortalama 2 bin işçinin iş cinayetlerinde katledildiği belirtilen açıklamada, "Son 12 yılda ortalama 800 çocuk işçi hayatını kaybetti. MESEM'ler can almaya devam ediyor. Mutlak bir geleceksizliğe mahkum edilen gençliğe kölece çalışma koşulları dayatılıyor. Sermaye egemenliği işçi ölümleri üzerinde kendine beka kuruyor. Bu kanlı saltanat ise vatanın, devletin ali menfaatleri diye propaganda ediliyor" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Sermayeden alınacak 3 trilyon 597 milyarlık gelirden vazgeçiliyor. Bütçe gelirlerinin yüzde 85'i emekçilerin sırtına yıkılmış durumda. Şirketlerin yükü ise teşvik, indirim ve aflarla neredeyse sıfıra iniyor. Faize ödenecek para yüzde 41 artırılarak 2 trilyon 742 milyar TL oluyor. Halktan çalınanlar faiz kalemiyle sermayeye hortumlanıyor" diye belirtildi.

'SAVAŞ HARCAMALARI BÜTÇENİN ESASINI OLUŞTURUYOR'
Savaş harcamalarının her yıl olduğu gibi bu yıl da bütçenin esasını oluşturduğu dile getirilen açıklamada, "Bütçenin yüzde 11'i savaş hazırlıklarına gidiyor. Geçen yıl 40 milyar dolar olan savaş bütçesi bu yıl 51 milyar dolara yükseltiliyor. İçeride işçilere, emekçilere zulüm olan bütçe dışarıda da halklara karşı bomba oluyor. Kürt halkı gün yüzü görmesin, ulusal hak ve statü mücadeleleri ezilebilsin diye savaş bütçesi büyütülüyor" ifadeleri kullanıldı.

'SARAY GÜNDE 58 MİLYON TL HARCAYACAK'
Açıklama, şöyle devam etti: "Saray yine bütçenin kara deliği olmaya devam ediyor. 2026 bütçesindeki payı 286 milyon TL. Saray günde 58 milyon harcayacak. Bütçede emekçinin payı istikrarlı şekilde azalırken sermayeye aktarılan pay artıyor. Eğitime, sağlığa, tarıma kısılan musluklar şirketlere açılıyor. Erkek egemen burjuva iktidar her bütçesinde kadın emeğini yok sayıyor, en ağır sömürü ve çalışma koşullarını dayatıyor. Bu düzen en çok kadınları yoksullaştırıyor, öldürüyor."

'ÖRGÜTLÜ MÜCADELEDE ISRAR EDECEĞİZ'
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Burjuva iktidarların ya da şu veya bu bakanın yanlış uygulamaları, tercihleri ile değil, tüm dünyada emperyalist kapitalist saldırganlığın doğrudan sonuçları ile karşı karşıyayız. Kapitalizmin insanlığa açlıktan, yoksulluktan, kölece çalışma koşullarından, doğa talanından başka verebileceği bir şey kalmamıştır. İnsanca ücret, güvenceli çalışma şartları, adil vergi sistemi için mücadeleyi, sömürü ve soygun sistemine karşı mücadelenin doğrudan bir parçası haline getirme görevi biz devrimci sosyalistlerin temel görevidir. Başından aşağıya çürümüş, faşist çete düzenini yıkıp, emeğin özgür olacağı bir düzeni kurabiliriz. Sosyalizm asgari ücret tartışmalarının da, iş cinayetlerinin de, sendikalaşma önündeki engellerin de bağlanması gereken somut bir alternatiftir. Saray bütçesine hayır diyeceğiz, insanca yaşam ve özgürlükler için örgütlü mücadelede ısrar edeceğiz."