8 Mayıs 2024 Çarşamba

Esnaftan AKP'li belediye başkanına tepki: Marketlere bakın!

"Kriz kapitalizmde çözüm sosyalizmde" kampanya çalışması sırasında AKP'li Bahçelievler Belediye Başkanı Bahadır'la tartışan sosyalistler, asgari ücretten vergilerin çekilmesini istedi. Bahadır ise AKP'nin emekçi düşmanı politikalarını reddederek, Erdoğan'ın buna izin vermeyeceğini iddia etti. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) "Kriz kapitalizmde çözüm sosyalizmde" kampanyası kapsamında Bahçelievler Cuma pazarında bildiri dağıttı.

ESP İstanbul İl Eşbaşkanları Ezgi Bahçeci ve Hüseyin İldan'ın da katıldığı bildiri dağıtımında sosyalistler, esnaflara ve halka yönelik yaptıkları konuşmalarda ekonomik krizin kapitalizmin bir sistem sorunu olduğunu söyledi, mücadele çağrısı yaptı.

Bildiri dağıtımı sırasında pazar yerine AKP'li Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır geldi. Sosyalistlerle ekonomik kriz üzerine tartışma yürüten Bahadır, asgari ücretin daha yüksek olmasını istediklerini ancak iki taraflı düşünülmesi gerektiğini de savundu. Öte yandan AKP'nin emek düşmanı politikalarını reddeden Bahadır, "AKP yapmak istese de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buna izin vermez" diyerek Erdoğan'ı savundu.

Bahadır'a kampanya taleplerini sıralayan sosyalistler elektrik, doğalgaz ve su zamlarının geri çekilmesini istediler. ESP İstanbul il eşbaşkanı Bahçeci'nin, "İnsanlar ısınmak zorunda. Vergi alınmasın bunlar temel maddeler. Asgari ücretten vergi alınmasın. Şirketlerin vergi borçlarını, kapatıp onların borçlarını silip asgari ücretten vergi alınmasın" sözlerine Bahadır, "Var mı böyle bir örnek" diye sordu.

Simit Sarayı'na Ziraat Bankası'nın ortak olma sürecini, Cengiz Holding'in borçlarının kapatılması sürecini hatırlatan sosyalistlere, halkın tepkisini yok sayarak sanki Erdoğan karşıymışçasına projeyi reddettiğini savunan Bahadır, "İsmini saydıklarınız firmalar düşünür, ister ancak Cumhurbaşkanı kabul etmez. Termik santraller filtreyi uzattıralım dedi lobi yaptı, kapattı şimdi 6 tane termik santral kapandı. Patronlar itiraz etti ama Cumhurbaşkanımız izin vermedi" iddiasında bulundu.

Tartışma sırasında halk da Bahadır'a, "Marketlere bakmıyorsunuz. Demagoji yapmayın, hangi markete bakıyorsunuz? O kadar büyük yıkım yarattınız ki. Ben parti konuşmuyorum, ben başkan olarak size konuşuyorum" dedi. Bahadır'ın "Lüks markete git pahalı. Ucuzu da var pahalısı da var. ben marketleri de kontrol ederim" yanıtı dikkat çekti.

Bir kadın esnaf da Bahadır'a, "Küçük esnafla uğraşacağınıza büyük esnafla uğraşın" diye tepki gösterdi.

Öte yandan Bahadır'ın kendisine tepki gösteren kişiye "Ben doktorum, 25 yıl okudum, ihtisas yaptım" yanıtı vermesi ise dikkat çekti.