25 Nisan 2025 Cuma

ESM'den Eskişehir'de eylem: Elektrik zamları geri çekilsin

Elektrik dağıtım şirketlerinin cebini dolduracak zamma karşı Eskişehir'de eylem yapıldı. Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası, zamların geri çekilmesini istedi.

KESK'e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Eskişehir Temsilciliği, elektrik zamlarının geri çekilmesi talebiyle Zorlu Enerji önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Enerji zamları geri çekilsin" pankartı açılarak, "İnsanca yaşamak istiyoruz", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" sloganları atıldı.

Elektrik dağıtım şirketlerinin cebini dolduracak zamlara karşı yapılan açıklamayı Doğukan Aktürk okudu. Hükümetin yarattığı ekonomik krizden en fazla emekçilerin etkilendiğini belirten Aktürk, yıllar önce yaşanan özelleştirmeyle elektrik piyasasının üretim, iletim ve dağıtım olarak üçe ayrıldığını hatırlattı. Türkiye'nin 20 dağıtım bölgesine bölünerek kontrolün özel şirketlere devredildiğini kaydeden Aktürk, bu sürecin "hizmet kalitesinin gerilemesine" ve "elektrik faturalarının sürekli artmasına" yol açtığını vurguladı.

'HALKIN CEBİNDEN ÇIKAN MİLYARLAR ŞİRKETLERİN KASASINA AKACAK' 
5 Nisan'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone gruplarında zam yapıldığını hatırlatan Aktürk, zamlar nedeniyle halkın cebinden çıkacak milyarlarca liranın şirketlerin kasasına akacağını söyledi.

Aktürk, elektrik zamlarının yalnızca maddi yük oluşturmakla kalmadığını, aynı zamanda halkın yaşam hakkını da tehdit ettiğini vurguladı. Diyarbakır ve Mardin'de elektrik kabloları nedeniyle çıkan yangınlarda 15, İzmir'de ise açıkta bırakılan elektrik kabloları nedeniyle iki kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Aktürk, özelleştirme politikalarının enerjiye erişim hakkını da tehdit ettiğini vurguladı.

Aktürk, taleplerini şu şekilde sıraladı:
Enerji sektöründeki özelleştirmelerin durdurulması ve özelleştirilen şirketlerin yeniden kamulaştırılması.
Elektrik zamlarının geri alınması ve 41 milyonu aşkın konut abonesinin bu zamlardan etkilenmemesi.
Elektriğe fazladan ödenecek olan 5,3 milyar liranın patronların cebine gitmesinin engellenmesi ve halkın cebinde kalması.