28 Mart 2024 Perşembe

Eskişehir maden uğruna talan ediliyor

MAPEG'in Eskişehir'de maden arama ve işletme ruhsatı için ihaleye açtığı 70 bin hektarlık araziler içinde mera, orman ve tarım arazilerinin yanı sıra köy kahvesi, fidanlık, su havzası ve mezarlık gibi alanların da bulunduğu ortaya çıktı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün Eskişehir'de maden arama ve işletme ruhsatı için ihaleye açtığı 70 bin hektarlık arazi içinde mera, orman ve tarım arazilerinin yanı sıra köy kahvesi, fidanlık, su havzası ve mezarlık gibi alanların da bulunduğu ortaya çıktı.

Mustafa M. Bildircin'in BirGün'de yer alan haberine göre Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nce, Eskişehir'in 149 bölgesine yönelik maden arama ve işletme ruhsatı için ihaleye açılan alanların toplam büyüklüğünün 70 bin hektar olduğu öğrenildi. Maden arama ve işletme ruhsatı ihalesi açılan alanların mera, su havzası, mezarlık ve köy kahvesi gibi bölgeleri kapsaması dikkati çekti.

TBMM'de Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda enerji alanında düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP'li Utku Çakırözer, "Ruhsat verilen yerlerde sulama alanları, su toplama havzaları bile var. Bu madenler, bölgenin hem insan hem hayvan hem de tarımsal anlamda sürdürülebilirliğine büyük zarar verecek" diye konuştu.

Maden ruhsatı verilecek bölgelerin tarımsal kalkınmadaki önemini hatırlatan Çakırözer, "Mihalıcçık'ta Sazak, Saray köyleri. Sarıcakaya'nın Dağküplü, Mayıslar mahallelerinde madencilik yapılacakmış. Sarıcakaya, Orta Anadolu'nun Antalya'sıdır. Türkiye'nin rokası, maydanozu domatesi oradan gider. Şimdi, oraya siz gidip altın madeni, gümüş madeni açmaya kalkarsanız bahçeciliği de Sarıcakaya'yı da bitirirsiniz" ifadelerini kullandı.