2 Mayıs 2024 Perşembe

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu: Sally nerede?

Katledilen ancak cansız bedeni bulunamayan Irak'lı göçmen kadın Sally Ali Challab Al-Abbood için eylem yapan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, "Sally nerede?" diye sordu.

Eskişehir'de Irak'lı göçmen kadın Sally Ali Challab Al-Abbood'dan 2 Eylül'den bu yana haber alınamıyor. Sally'nin arkadaşı Amjed Mohsin Mohammed Kırklareli üzerinden Bulgaristan'a kaçmaya çalışırken yakalandı. Eskişehir'e getirilen Mohammed, çıkarıldığı mahkemece Sally'i katletmekten tutuklandı.

Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, katledilen ancak cansız bedeni bulunamayan Irak'lı göçmen kadın Sally Ali Challab Al-Abbood için eylem yaptı, "Sally nerede?" diye sordu.

Kanatlı AVM önünde yapılan eylemde "Kadın cinayetleri politiktir. Sally nerede" yazılı pankartın yanı sıra "Göçmen kadınlar kızkardeşimizdir", "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Yaşamak için direniyoruz" yazılı dövizler taşındı.

"Sally nerede kadınlar soruyor", "Kadın cinayetleri politiktir", "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayeleri politiktir", "Göçmen kadınlar kızkardeşimdir" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Platform adına Sinem Çelebi okudu.

Son 11 ayda 296 kadının katledildiğini hatırlatan Çelebi, "Bugün burada 296 kadından sadece biri olan ve şehrimizde katledilen mülteci kadın Sally Ali Challab Al-Abbood için bir araya geldik. Sally, 66 gündür kayıp ve bulunamıyor. Yapılan soruşturmalar ve kamera kayıtları Sally'nin katledildiği gerçeğinin açıkça gösterirken hepimizin aklında tek bir şey var; daha kaç tanemiz ölmeli? Kadınların yaşam hakkının ihlal edilmesinin önünü açan yasalar yürürlüğe koyan, cezasızlık ile cinayetlerin önünü açan, İstanbul sözleşmesi gibi kazanımlarımıza el koyarak temel hakkımız olan yaşam hakkımızı gasp edenler; bu cinayetleri işleyenlerin sırtını sıvazlamıyor mu? Kadınların katledilmesinin önünü açanlar yaşadığımız coğrafyayı haramiler sofrasına çevirenler değil mi?" diye sordu.

Özsavunmasını kullandığı için 15 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Çilem Doğan'a değinen Çelebi, "Çilem'in de dediği gibi bu kararla bütün kadınlar hapsedilmek isteniyor. Bize reva gördükleri hayatı reddediyoruz. Adeta tüm kadınlara gözdağı verilmek istenircesine verilen bu karara da erkek adalete de ülkenin dört bir yanında sokaklarda meydan okuyoruz. Çilem'in elleri ellerimizde ne pahasına olursa olsun yaşamlarımızı ve birbirimizi savunacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz" dedi.

Çelebi, "Haklarımız insan hakları olarak ele alınmıyor çünkü 21. yüzyıl dünyasında biz kadınlar hâlâ erkeğin, devletin malı, sermayesi olarak görülüyoruz; hâlâ tüm yasalar bize karşı işletiliyor ve yaşama hakkımız yok sayılıyor. Vahşice öldürülen ilk kadın değil Sally ve biliyoruz ki bu barbarlık düzeni devam ettikçe son da olmayacak" diye konuştu.

Kadınlara seslene Sinem Çelebi, "Kadın düşmanı bu düzen var oldukça, düzenin koruyan, kollayanlar bedenlerimiz üzerinden politika yaptıkça, yasal haklarımız gece yarısı gasp edildikçe hiçbirimiz güvende değiliz ve olmayacağız. Bugün Sally için buradayız çünkü; Sally'i öldüren, Sally'den önceki kadınları öldüren erkeklerin sadece isimleri değişiyor, koruyan, aklayan hep aynı. Çilem'in söylediği gibi biz kadınlar kirpiğimiz yere düşmesin diye omuz omuza mücadeleye devam edeceğiz. Kadın mücadelesi kazanacak" diye belirtti.

66 gündür kayıp olan Iraklı Sally'nin kız kardeşi Tabarek Challab Al-Abbood da eylemde, "Ateş üstündeyiz, günlerimiz geçmiyor" dedi.