19 Mayıs 2024 Pazar

Eşbaşkanlık için verilen önerge reddedildi

HDP'nin, eşbaşkanlık sisteminin kayyum gasplarına gerekçe yapılması ve sistemin topluma daha iyi anlatılması için verdiği Araştırma önergesi AKP ve MHP'nin oyları ile reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), eşbaşkanlık sistemine çıkarılan engellerin ortadan kaldırılması, belediyelere kayyum atamalarına gerekçe olarak gösterilmesinin nedenleri, eşbaşkanlık sisteminin topluma daha etkili anlatılması amacıyla Meclis Araştırması istedi.

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan'ın imzası ile verilen önerge AKP ve MHP'nin oylarıyla rededildi.

Meclis Genel Kurulu'nda önergeye ilişin konuşan Kurtulan, "Bizim çocuklarımız sizin gibi Man Adaları'na paracıklar götürmüyorlar. 'Baba, ben bu parayı ne yapayım? Ayakkabı kutularındaki paraları nasıl, nereye götüreyim, nerede saklayayım?' diye feryat edip babalarını aramıyorlar. Rezil olacaksınız. Bu kayyumlarla rezil olacaksınız" dedi.

Eşbaşkanlık sisteminin kayyum atamalarına gerekçe yapıldığına dikkat çeken Kurtulan, "Eşbaşkanlık sistemini bugün, şu anki mevcut durumda da uygulayan belediyelerimizde eş başkanlık sistemi birdenbire açığa çıkan bir sonuç değil asla. Eş başkanlığın tüm partilerimizden öre öre geldiğimiz uzunca bir mücadelenin, deneyimin, birikimin nice kadınların emeğinin sonucunda oluşan bir sistem olduğunu ve şu anda bunun vazgeçilmez bir mor çizgimiz olduğunu hep söyledik" şeklinde konuştu.

'EŞBAŞKANLIK SİYASİ PARTİLER KANUNUNDA VAR'
Kurtulan, eşbaşkanlık sisteminin Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alarak yasalaştığını belirtti. HDP'nin bir kadın partisi olduğunu söyleyen Kurtulan, şöyle devam etti: "Her alanda, yaşamın her alanında tüm çalışmalarda eş başkanlık sistemi olarak şu an çalışmalarımız sürdürülüyor ve bunun devamı olarak da biliyorsunuz şu anda da eş başkanlık sistemiyle, belediyelerimizde 31 Mart seçimlerinde de eş başkanlık sistemini yine tekrar hayata geçirmek üzere çalışmalarımızı başlatmıştık. Şunun da kesinlikle illegalize edilmesini reddediyoruz. Seçime giderken zaten biz bunu kamuoyunun, halkımızın onayına sunuyoruz. Bunu illegalize edip kirli politikalarınızı eş başkanlık sistemi üzerinden bahane ederek kayyum zihniyetini, baskıcı zihniyetinizi halkımıza dayatmanızı kabul etmiyoruz.

"Az önce bir toplantıda, tüm baskılarınıza, kayyum politikalarınıza rağmen 'Tüm belediyelerde devam edelim mi, çekilelim mi?' diye tartışmasını yaptık. Herkesin katıldığı çok önemli mesajlar vardı. Bir anne bize şunu söyledi: Çocuklar, aslanlar sakın bu alandan çekilmesin ki tilkiler bu alanlara yerleşmesin. Tilkilere bu alanları bırakmayacağız. Önce tutukluyorsunuz sonra suç oluşturuyorsunuz. Hepimizin de başına gelen bu oldu. Bizim çocuklarımız sizin gibi Man Adalarına paracıklar götürmüyorlar. 'Baba, ben bu parayı ne yapayım? Ayakkabı kutularındaki paraları nasıl, nereye götüreyim, nerede saklayayım?' diye feryat edip babalarını aramıyorlar. Rezil olacaksınız. Bu kayyumlarla rezil olacaksınız. Bunu savunamayacaksınız."

HDP'nin Genel Kurul'a sunduğu önerge, AKP-MHP oylarıyla reddedildi.