9 Mayıs 2024 Perşembe

'Esas katil kadınları korumayan devlet ve yargıdır'

Ankara'da kadınlar, "Katiller bazen baba, bazen oğul, bazen eski sevgili sıfatını taşırken esas katillerin kadını koruyamayan devletin ve yargının olduğunu çok iyi biliyoruz" diyerek, mücadeleleriyle erkeklerin ve erkek egemen devletin uykularını kaçırmaya devam edeceklerini kaydetti.

Ankara Kadın Platformu, "Aylin Sözer, Selda Taş ve Vesile Dönmez isyanımızdır" şiarıyla Çankaya Belediyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Belediye önüne barikat kuran polis, eylemi engellemeye çalıştı. Ancak yapılan görüşmeler sonucu eylem yapıldı.

Açıklama yapan Betül Koca, "Adil bir yaşam mücadelesi büyüdükçe, erkek egemen sistemin saldırıları da kendisini örgütlemekte" dedi. 

Devletin erk zihniyete cesaret verdiğini söyleyen Koca, "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatmak bir yana, İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilmeyi tartışmaya devam ediyor. Cezasızlık politikalarının, İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmamasının bedelini kadınlar yaşamlarıyla ödüyor" şeklinde konuştu.

'ESAS KATİL KADINI KORUMAYAN DEVLET VE YARGIDIR'
"Sadece dün 4 kadın katledildi" diyen Koca, şöyle devam etti: "Katiller bazen baba, bazen oğul, bazen eski sevgili sıfatını taşırken esas katillerin kadını koruyamayan devletin ve yargının olduğunu çok iyi biliyoruz." 

Adaleti sağlamayan saraylara karşı, dünyada isyan ateşinin yayıldığını vurgulayan Koca, "Kazanımlarımıza saldırmaya devam eden erkek egemen sisteme, onun tüm aygıtlarına bir kez daha sesleniyoruz. Katilleri tanıyoruz" dedi.

Koca, erkek egemen zihniyetin birçok alanda karşılarına çıktığını ifade ederek, "Taciz ve tecavüzü Ümitcan Uygu'larve Musa Orhan'ları serbest bırakarak ödüllendirildiğini görüyoruz. Bu ülkede kadınlar öldürülüyor, bu ülkede kadınlar kadın katilleri ve şiddet faili erkekler tutuklansın diye sosyal medyadan adalet arıyor, bu ülkede kadınlar her gün yaşamak ve yaşatmak için mücadele ediyor" dedi.

Katledilen kadınların isimleri okunduğunda "yaşıyor" diye haykıran kadınlar, "Kadınların ısrarı uykularınızı kaçıracak", "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz" sloganlarıyla eylemlerini sonlandırdı.