18 Nisan 2024 Perşembe

Ermenekli madencilerin direnişine jandarma saldırısı

Karaman Ermenek'te bir yılı aşkın süredir maaş ve tazminatlarını alamayan Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri, Ermenek Güneyyurt Meydanı'ndan Ankara'ya yapmak istedikleri yürüyüşe jandarma saldırdı. İşçilerin direnişini engellemeyen Karaman Valiliği, kentte bir ay süreyle eylem ve etkinlik yasağı ilan etti.

Karaman Ermenek'te 12 Ekim'den bu yana tazminat hakları için eylem Cenne ve Seba Maden Ocağı işçileri, yapılan görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkmaması üzerine direnişlerinin 87. gününde yeniden Ankara yürüyüşüne başladı. Güneyyurt Meydanı'ndan "İşçiyiz haklıyız kazanazağız", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganları ile yürüyüşe geçen madencilerin önü jandarma ve polis ekipleri tarafından kesildi.

Jandarma ile yapılan görüşmede yürüyüşe izin verilmeyeceği belirtilirken, madenciler yaşananlara tepki gösterdi. Devlete seslenen madenciler, "Sen benim hakkımı aramadın. Benim hakkımı alamadın. Bana vatandaşım deme bundan sonra. Bu milletin sırtından yediğiniz ekmekler haram olsun" ifadelerini kullanırken, diğer bir madenci ise "Bu kadar maden işçisinin alın teri bu siyasileri boğacak. Siz kimin yanındasınız biz gördük. Yüz defa da bin defa da gözaltına alsanız biz vazgeçmeyeceğiz. Zenginler mi bu memlekete sahip yoksa emekçiler mi? Bunu göreceğiz. Bizi verilen sözlerin arkasında durmayanları da göreceğiz. İki tane patrondan hesap soramadınız bu neyin acizliğidir?" dedi.

GENEL BAŞKAN ÇETİN FENALAŞTI
İşçilerin konuşmalarının ardından Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin fenalaştı. Çetin, alanda ambulans olmadığı için bir madencinin aracı ile Ermenek Devlet Hastanesine götürüldü. Madenciler "Yolu aç jandarma geliyoruz Ankara", "Gemileri yaktık geri dönüş yok" sloganları attı.

MADENCİLER JANDARMA BARİKATINI DAĞITTI
Madenciler bir süre sonra jandarma barikatını dağıttı ve yürümek istedi. Bunun üzerine jandarma biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla işçilere saldırdı. Hastaneden dönen Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin ile Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz'ın da bulunduğu 15 madenci gözaltına alındı. Müdahale sonucu yaralananların da olduğu öğrenilirken, madencilerin bekleyişi sürüyor.

'GÜNEYYURT'TA SIKIYÖNETİM İLAN EDİLMİŞ DURUMDA'
Bağımsız Maden-İş Sendikası'ndan gözaltılara ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada "Genel başkanımız dahil gözaltılara ulaşamıyoruz. Ermenek Güneyyurt'ta 2. kez vali emriyle sokakta olan herkese saldırı gerçekleşti. Sıkıyönetim ilan edilmiş durumda. Kamuoyunu ses vermeye, baroları göreve çağırıyoruz. Halkımızı jandarma karakolu önünde toplanmaya çağırıyoruz" denildi.

KARAMAN'DA EYLEM YASAĞI
Karaman Valiliği, kentte yapılacak bütün eylem ve etkinliklerin bir ay süreyle yasaklandığını duyurdu. Kararın kamu düzeninin bozulmaması ve koronavirüs önlemleri gerekçeleriyle alındığı belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kamu düzeninin bozulmaması, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi ve Koronavirüs (covid-19) salgının yayılmasını engellemek amacıyla İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 02.10.2020 tarihli ve 16230 sayılı Genelgesi ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 02.10.2020 tarih ve 95 sayılı Kararı, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun 19. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C maddesi doğrultusunda; Karaman İli sınırları içerisinde yapılacak olan tüm toplantı ve gösteri yürüyüşleri, çadır kurma, oturma eylemi vb. tüm etkinlikler 25 Kasım 2020 Çarşamba günü saat 10.00'dan itibaren 1 (bir) ay süre ile yasaklanmıştır."