16 Nisan 2024 Salı

Erkek yargı kadın katilini korudu

Eşi Hamdiye Şık ve oğlu Kadir'i, diğer 5 çocuğuyla işbirliği içinde öldürmekten yargılanan ve ceza almamak için 10 milyon TL rüşvet verdiği iddia edilen korucubaşı Mahmut Karaaslan'a sadece 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.  

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde, 18 Temmuz 2020 tarihinde üvey kardeşler arasında arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan kavgada imam nikâhlı eşi Hamdiye Şık ve oğlu Kadir Karaarslan'ı, diğer eşinden olan oğulları Serdar, Sidar, Serhat, Mazlum ve Zafer Karaarslan'la işbirliği içinde öldüren korucubaşı Mahmut Karaarslan ile çocukları hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü. Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Serdar, Serhat, Mazlum ve Zafer Karaaslan Diyarbakır T Tipi Hapishanesi’nden, ceza almamak için 10 milyon TL rüşvet verdiği iddia edilen korucubaşı Mahmut ve oğlu Sidar Karaaslan ise Bismil Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Müşteki ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada savcılık, Mahmut Karaaslan'ın ve oğullarının fikir ve eylem birliği içinde Hamdiye Şık'ı ve oğlu Kadir Karaaslan'ı öldüklerini belirterek, her bir sanık için Şık'ı "canavarca hisle öldürmekten" ayrı ayrı, Kadir Karaaslan'ı canavarca hisle öldürmekten" ayrı ayrı olmak üzere 2’şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi. İddia makamı, sanıkların Fatma, Bahar, Mehmet ve Murat Karaaslan'ı ve olay yerinde bulunan çocukları Ağit, Hasan, Lokman, Leyla, Muhammed Baran'ı "kasten öldürmeye teşebbüs"ten ayrı ayrı 9 ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti.

Savcılık, Hamdiye Şık'ın oğlu sanık Murat Karaaslan'ın da, kardeşleri Sidar, Zafer, Serdar, Serhat ve Mazlum Karaaslan'ı öldürmeye teşebbüsten ayrı ayrı 9 ile 15 yıl arası değişen hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi.

Mütalaaya karşı son sözleri sorulan sanıklar, önceki beyanlarını tekrar ederek, iki cinayeti de kendilerinin işlemediğini savundu. Korucubaşı baba Mahmut Karaaslan da, önceki beyanlarını tekrarlayarak, "Bunlar hep iftiradır. Halen iftiralarına devam etmektedirler. Kamera kayıtlarında her şey bellidir. Yapan Mehmet ve Murat'tır. Onlardan davacıyım. Bu olay bir komplodur, bir kumpastır, halen de devam etmektedir. 63 yaşındayım, onlar neyin peşindedir, ne yapmaya çalışıyorlar, bilmiyorum" dedi.

Mağdur avukatlarından Emine Taruk Yazğar, mütalaaya katıldıklarını belirterek, "Mahmut Karaaslan'ın azmettirici olduğu açıktır. Sidar'ın ise olay esnasında maktul Kadir canlıyken gelip olay yerinde ateş etmesi karşısında şu anda tutuksuz yargılanması kabul edilemez. Biz tutuksuz sanıkların tutuklanmasını talep ediyoruz. Bu sanıklara ve diğer sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Avukat Neval Tamam Polat da, sanıkların mütalaa doğrultusunda cezalandırılmasını, müvekkili Murat Karaaslan, eyleminin meşru müdafaa kapsamında kaldığını ve müvekkilinin beraatini istedi.

Sanık Serdar Karaaslan'ın avukatı Melek Gök Aslan da, müvekkili Serdar'ın köy korucu olduğunu ve olaya doğrudan müdahale etme hakkının bulunduğunu savunarak, beraatini isteyerek, sanık Murat Karaaslan'ın da tutuklanmasını talep etti.

Mahkeme, korucu Sidar Karaaslan'ın tüm suçlamalardan beraatine, olayın azmettiricisi olduğu belirtilen korucubaşı Mahmut Karaaslan'a silahla tehditten 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Serdar, Serhat, Zafer Karaaslan'ı tüm suçlamalardan beraatine karar veren Mahkeme heyeti, Mehmet Karaaslan'ı "silahla kasten yaralamak"tan verdiği 5 yıl hapis cezasını, haksız tahrik indirimi uygulayarak 3 yıl, 1 ay, 15 güne indirdi.

Mahkeme, Zafer Karaaslan'a maktul Kadir Karaaslan'ı kasten yaralamak da ayrıca 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Mazlum Karaaslan'a, Mehmet Karaaslan'ı "kasten yaralamak"tan 3 yıl 1 ay 15 gün, kardeşi Murat Karaaslan'ı "kasten öldürmeye teşebbüs"ten 8 yıl, 1 ay 15 gün, Kadir Karaaslan'ı "kasten öldürmek"ten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak, haksız tahrik hareketinin kim tarafından başlatıldığının tespit edilememesi nedeniyle Mazlum Karaaslan'a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını önce 24 yıla, ardından sanığın geleceği üzerindeki olası etkiyi dikkate alan mahkeme, cezayı 20 yıla düşürdü. Mazlum Karaaslan'a Hamdiye Şık'ı kasten öldürmekten ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme, aynı gerekçeyle cezayı 16 yıl 8 aya düşürdü. Mahkeme, Mazlum Karaaslan'a Bahar Karaaslan'ı yaralamaktan 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi.

Hamdiye Şık'ın oğlu Murat Karaaslan'a da "silahla tehdit" suçundan 1 yıl, 6 ay, 22 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme, Mazlum Karaaslan'ın tutukluluk halinin devamına, tutuklu olan Serdar, Serhat ve Zafer Karaaslan'ın da tahliyesine karar verdi.